Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn” | RetailDetail

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”
Gino Van Ossel

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

 

Koudwatervrees

Vier jaar geleden publiceerde Gino Van Ossel (Vlerick Management School) het succesvolle boek ‘Omnichannel in Retail’. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek, dat in het najaar van dit jaar zal verschijnen. Op 1 maart leidt hij het RetailDetail Omnichannel Congress in goede banen. “We spreken al jaren over omnichannel, maar erg ver staan we eigenlijk nog niet”, meent hij.

 

Uit internationaal onderzoek en uit Belgische cijfers blijkt immers dat heel wat retailers vandaag nog altijd geen webshop hebben. “Nu, dat kan soms een bewuste keuze zijn, zoals in het geval van prijsspelers als Primark of Action. Maar als je bedenkt dat de meeste tuincenters nog geen webshop hebben, of dat IKEA nu pas in ons land is gestart met e-commerce, dan is dat toch wel erg laat.”

 

Veel retailers zijn wel crosschannel bezig, maar slechts één op vijf heeft een volwaardige omnichannelstrategie en meer dan de helft verdient er naar eigen zeggen geen geld mee. “Dat is toch opvallend. Mijn boek is nog lang niet gedateerd, maar de praktijk blijkt moeilijk.” Waaraan dat te wijten is? “Er was aanvankelijk veel koudwatervrees. Die lijken veel retailers nu wel te overwinnen. Daarnaast heb je het kostenaspect, vooral op het vlak van fulfilment. De consument verwacht gratis levering aan huis, terwijl een retailer als Colruyt daar niet in wil meestappen.”

 

Verouderde systemen

Het probleem is dat retailers nog altijd redeneren vanuit hun winkels, meent Van Ossel. Een online laag leggen ze daar dan bovenop, maar dat werkt moeilijk. Een voorbeeld? “De levertermijn voor ‘click & collect’ is vaak langer dan die voor thuisbezorgen. Dat komt doordat de logistiek is ingesteld op winkels, niet op e-commerce. En de winkels worden niet per sé dagelijks beleverd. Dus moeten consumenten soms 48 uur wachten, terwijl ze eigenlijk hun bestelling de volgende dag al verwachten…”

 

Verouderde IT-systemen vormen een bijkomend knelpunt. “Kunnen ze de voorraden in de winkels ontsluiten? De bestaande klantendata integreren? Zijn de oude kassa’s geschikt voor omnichannel of moeten ze vervangen worden?” Ook de houding van de medewerkers op de winkelvloer is cruciaal. “Ze zien e-commerce soms als een concurrent, ze beseffen onvoldoende dat online ook de winkels versterkt.”

 

Voor en na de aankoop

Retailers doen er goed aan om verder te kijken dan het moment van aankoop: ze moeten de volledige klantreis in kaart brengen. “Wat gebeurt er voor en na de aankoop? Daar is men te weinig mee bezig. Neem een voorbeeld aan de luchtvaartsector, die beseft dat de reis al thuis begint. De Amerikaanse drogisterijketen Walgreen’s ontwikkelde een app die gebruikers er onder andere aan herinnert wanneer ze hun medicatie dienen te nemen. Goed gezien: zo’n toepassing genereert waarde voor de consument en bezorgt de retailer tegelijk inzicht in het consumentengedrag. Maar eerst moet de basis goed zitten. Omnichannel rendabel krijgen kàn wel, maar het vergt moed en volharding.”

 

Gevraagd naar lichtende voorbeelden verwijst Van Ossel onder andere naar Belgische retailers als Torfs en FNG Group. “In de Nederlandse winkels van FNG staat men al wat verder, maar ook de Belgische zijn goed op weg.” Ook bij De Bijenkorf versterkt online de fysieke winkels én is het rendabel. Wat deze retailers kenmerkt, is dat ze geen digitale laag bovenop hun winkelnetwerk leggen, maar dat ze elk op hun eigen manier goed hebben nagedacht over de rol van de winkel en de rol van online.

 

Apple inspireert

“We mogen ons ook wat meer laten inspireren door wat Apple doet in zijn winkels. Dat zijn al jàren winkels zonder kassa’s. De klanten worden er geïdentificeerd via hun smartphone. Hoeveel retailers bij ons hebben al een digitale klantenkaart? Apple verdiept de relatie met de klant ook buiten het moment van de aankoop. Bij ons zie ik toch al enkele retailers die dat ook goed doen: Colruyt bijvoorbeeld, of Atelier Veritas, of het bakgebeuren bij Aveve. Ik zie enorm veel kansen!”

 

 

Gino Van Ossel presenteert het RetailDetail Omnichannel Congress op donderdag 1 maart in Utopolis Mechelen, met bijdragen van onder andere Jan Huysmans (Bol.com), Hans Carpels (Euronics International), Matthias De Clercq (Coolblue), Lionel Soccal (Google), Carole Lamarque (Duval Union), Bert Hendrickx (GfK) en Thierry Moubax (Bpost). Wacht niet te lang met het bestellen van je tickets, want de inschrijvingen lopen volop. Via deze link vind je meer informatie over het programma en kan je je plaatsen reserveren

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.