Google past Shopping aan om te voldoen aan regels Europa | RetailDetail

Google past Shopping aan om te voldoen aan regels Europa

Google past Shopping aan om te voldoen aan regels Europa
Shutterstock

Google gaat een alleenstaande versie van Google Shopping creëren en die laten opbieden tegen de concurrentie om de beste advertentieplekken in Google te bekleden. Zo wil het voldoen aan de regels van de Europese Unie.

Machtspositie

Google moet tegen donderdag een oplossing aanbieden voor de problemen die onlangs door de Europese Unie werden aangekaart en waarvoor het internetbedrijf een recordboete kreeg. Het moet daarbij vooral aantonen dat het zijn concurrenten op een gelijkwaardige manier behandelt en dat het zichzelf geen voordelen toe-eigent vanwege de machtspositie die het bekleedt.

 

In de toekomst zal Google Shopping daarom als een losstaand deel van Google functioneren, waarbij het de eigen omzet moet aanwenden om advertenties aan te kopen. Dat zeggen bronnen dicht bij de zaak aan Bloomberg.

 

Extra boetes

Daarbij zal Google in de toekomst bovenaan tien plekken voorzien waar producten kunnen worden getoond. Die plaatsen worden dan verkocht aan de hoogste bieder, waardoor ook de concurrentie van Google een eerlijke kans krijgt om ze te bemachtigen. Ook Google Shopping kan op die plekken bieden. Om niet het idee te wekken dat Google zijn Shopping-kanaal extra geld toestopt, zal het daarom voortaan als aparte divisie met een eigen budget werken.

 

Google was genoodzaakt om de veranderingen door te voeren, omdat de Europese Unie dreigde met extra boetes als Google niet de nodige aanpassingen doorvoerde en gebruikers de mogelijkheid gaf om ook in contact te komen met de concurrentie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top