GrandVision koopt optiekdochter El Corte Inglés

Foto: 4kclips / Shutterstock.com

De Spaanse warenhuisketen El Corte Inglés verkoopt haar Optica 2000-divisie aan de Nederlandse GrandVision-groep. GrandVision, ook al eigenaar van Pearle en GrandOptical, krijgt er zo 108 winkels bij in Spanje en Portugal.

 

Optica 2000: winst maar geen groei

El Corte Inglés houdt uitverkoop om de hoge schuldenlast van het bedrijf terug te dringen, en daar profiteert de Nederlandse optiekreus GrandVision van: de groep met brillenwinkels in 44 landen neemt Optica 2000 over voor een niet nader genoemd bedrag.

 

Optica 2000 is meestal te vinden in vestigingen van El Corte Inglés zelf en heeft twee winkels in Portugal en 106 op de Spaanse thuismarkt. De keten had in 2017 in totaal 703 werknemers en was toen goed voor een omzet van 27,9 miljoen euro. Ondanks een nettowinst van 7 miljoen euro tekent de formule de laatste jaren nauwelijks nog groei op, aldus Cinco Días, de zakelijke katern van de Spaanse krant El País.

 

Masvisión: groei maar geen winst

In die zin is Optica 2000 zowat het omgekeerde van de formule Masvisión, die GrandVision al ruim tien jaar in Spanje heeft. Die optiekketen met negentig vestigingen en bijna 500 werknemers sloot 2017 af met een omzet van 39 miljoen euro, dubbel zoveel als een jaar eerder, maar ook bijna 2 miljoen euro verlies. De keten heeft sinds 2008 geen enkele keer winst geboekt, hoewel de omzet ondertussen bijna verviervoudigde.

 

Optica 2000 had zich eerder tot doel gesteld om dit jaar haar winkelpanden en -concepten te moderniseren, een taak die het kapitaalkrachtige GrandVision nu wellicht zal overnemen. De nieuwe eigenaar, goed voor een beurswaardering van 5 miljard euro, zegt de formule nieuw leven in te willen blazen. El Corte Inglés is ondertussen bezig met de verkoop van niet-strategische activa en vastgoed: in de voorbije 18 maanden verkocht de groep voor 500 miljoen euro aan onroerende goederen.