Groeiend Hema blijft in rode cijfers

Hema
Shutterstock.com

Warenhuisketen Hema ziet zijn omzet mooi groeien (online zelfs met dubbele cijfers), maar ook het nettoverlies neemt toe. De retailer koestert grote internationale ambities en wil zijn schuldenlast wegwerken.

 

Zwakkere periode

In het tweede kwartaal van 2019 nam de omzet van Hema met 3,5% toe tot 296,4 miljoen euro. Die groei is onder meer te danken aan expansie: de vergelijkbare omzet ging met 1,6% vooruit. Het nettoverlies bedroeg 14,1 miljoen euro, meer dus dan de 10,2 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018. Dat is slechts deels te wijten aan de effecten van een nieuwe boekhoudstandaard. De retailer wijst er wel op dat de eerste twee kwartalen traditioneel zwakkere periodes zijn.

 

Topman Tjeerd Jegen toont zich toch tevreden: "Hema heeft goed gepresteerd in het tweede kwartaal, ondanks de negatieve gevolgen van het uitzonderlijk warme weer in de laatste twee weken van het kwartaal. We hebben een solide omzetgroei laten zien en het bedrijfsresultaat is verbeterd. De resultaten werden vooral gedreven doordat we meer huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten hebben verkocht. Daarnaast is onze online omzet met dubbele cijfers gegroeid." Schrijfwaren presteerden sterk en de foodomzet groeide met 0,6%, maar de kledingomzet daalde met 4,8%. De online omzet steeg met liefst 16,6%.

 

Wereldmerk worden

In Nederland groeide de omzet met 2,3%, in België en Luxemburg met 3,5%. Ook op de internationale markten evolueert de retailer positief: het sterkst was de groei in Duitsland (+26,1%) gevolgd door Frankrijk (+4,3%). De keten opende in het tweede kwartaal vijf winkels buiten Nederland: twee in de Verenigde Arabische Emiraten en telkens één in Duitsland, Oostenrijk en Qatar. Deze week begint Walmart met de online verkoop van Hema-artikelen in de Verenigde Staten en hebben de eerste 15 supermarkten van Franprix in Frankrijk een apart Hema-schap gekregen. De ambitie is duidelijk: een wereldmerk worden. Het bedrijf voert momenteel gesprekken met potentiële partners in Europa, Azië en Noord-Amerika.

 

Wel kampt Hema nog met een schuldenlast van zowat 750 miljoen euro. Eigenaar Marcel Boekhoorn heeft zopas uit eigen zak een lopende lening van 50 miljoen euro afgelost en stak in totaal al bijna 200 miljoen euro in het bedrijf, weet De Telegraaf. De retailer heeft zijn bakkerijen te koop gezet en zou ook winkels willen verkopen aan franchisenemers, om op termijn schuldenvrij te worden.