Groen licht voor “mystery shoppen”

Groen licht voor “mystery shoppen”

De Commissie Bedrijfsleven keurde zopas een wetsontwerp goed dat “mystery shoppen” mogelijk maakt. Winkeliers vrezen in het nauw gedreven te worden door controleurs, die zich voordoen als een gewone klant. Unizo vraagt dan ook dringend overleg.

 

“Geen normale consument”

Ambtenaren van de Economische Inspectie mogen zich in de toekomst voordoen als gewone consument om controles uit te voeren in winkels. De Commissie Bedrijfsleven keurde daarover zopas een wetsontwerp goed. Een Koninklijk Besluit moet nog bepalen voor welk soort inbreuken de Inspectie mystery shoppers mag inzetten.

 

Ondernemersorganisatie Unizo, die geen voorstander is van deze manier van controleren, vraagt alvast overleg met de minister van Economie, Kris Peeters (CD&V). “Een mystery shopper is geen normale consument. De vragen die ze zullen stellen hebben net als bedoeling om de handelaar in het nauw te drijven”, zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

De ondernemersorganisatie wijst bovendien op de enorm complexe regelgeving. “Voor juristen is het al een kluwen, laat staan voor de handelaar. Het is quasi onmogelijk om alle verplichtingen te kennen. Een handelaar die zijn klanten behulpzaam bijstaat, maar net dat ene regeltje niet kende, zou zich op deze manier bloot stellen aan een sanctie."

 

“Een heksenjacht op zelfstandigen mag het in geen geval worden”, klinkt het nog bij Unizo. Al onderstreept de organisatie wel dat “echte misbruiken aangepakt moeten worden, want die leiden tot oneerlijke concurrentie”.