Groen licht voor “mystery shoppen” | RetailDetail

Groen licht voor “mystery shoppen”

Groen licht voor “mystery shoppen”
Shutterstock.com

De Commissie Bedrijfsleven keurde zopas een wetsontwerp goed dat “mystery shoppen” mogelijk maakt. Winkeliers vrezen in het nauw gedreven te worden door controleurs, die zich voordoen als een gewone klant. Unizo vraagt dan ook dringend overleg.

 

“Geen normale consument”

Ambtenaren van de Economische Inspectie mogen zich in de toekomst voordoen als gewone consument om controles uit te voeren in winkels. De Commissie Bedrijfsleven keurde daarover zopas een wetsontwerp goed. Een Koninklijk Besluit moet nog bepalen voor welk soort inbreuken de Inspectie mystery shoppers mag inzetten.

 

Ondernemersorganisatie Unizo, die geen voorstander is van deze manier van controleren, vraagt alvast overleg met de minister van Economie, Kris Peeters (CD&V). “Een mystery shopper is geen normale consument. De vragen die ze zullen stellen hebben net als bedoeling om de handelaar in het nauw te drijven”, zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

De ondernemersorganisatie wijst bovendien op de enorm complexe regelgeving. “Voor juristen is het al een kluwen, laat staan voor de handelaar. Het is quasi onmogelijk om alle verplichtingen te kennen. Een handelaar die zijn klanten behulpzaam bijstaat, maar net dat ene regeltje niet kende, zou zich op deze manier bloot stellen aan een sanctie."

 

“Een heksenjacht op zelfstandigen mag het in geen geval worden”, klinkt het nog bij Unizo. Al onderstreept de organisatie wel dat “echte misbruiken aangepakt moeten worden, want die leiden tot oneerlijke concurrentie”.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.