Groen licht voor “mystery shoppen” | RetailDetail

Groen licht voor “mystery shoppen”

Groen licht voor “mystery shoppen”
Shutterstock.com

De Commissie Bedrijfsleven keurde zopas een wetsontwerp goed dat “mystery shoppen” mogelijk maakt. Winkeliers vrezen in het nauw gedreven te worden door controleurs, die zich voordoen als een gewone klant. Unizo vraagt dan ook dringend overleg.

 

“Geen normale consument”

Ambtenaren van de Economische Inspectie mogen zich in de toekomst voordoen als gewone consument om controles uit te voeren in winkels. De Commissie Bedrijfsleven keurde daarover zopas een wetsontwerp goed. Een Koninklijk Besluit moet nog bepalen voor welk soort inbreuken de Inspectie mystery shoppers mag inzetten.

 

Ondernemersorganisatie Unizo, die geen voorstander is van deze manier van controleren, vraagt alvast overleg met de minister van Economie, Kris Peeters (CD&V). “Een mystery shopper is geen normale consument. De vragen die ze zullen stellen hebben net als bedoeling om de handelaar in het nauw te drijven”, zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

De ondernemersorganisatie wijst bovendien op de enorm complexe regelgeving. “Voor juristen is het al een kluwen, laat staan voor de handelaar. Het is quasi onmogelijk om alle verplichtingen te kennen. Een handelaar die zijn klanten behulpzaam bijstaat, maar net dat ene regeltje niet kende, zou zich op deze manier bloot stellen aan een sanctie."

 

“Een heksenjacht op zelfstandigen mag het in geen geval worden”, klinkt het nog bij Unizo. Al onderstreept de organisatie wel dat “echte misbruiken aangepakt moeten worden, want die leiden tot oneerlijke concurrentie”.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met zowel consumenten als inkopers.

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

22/02/2018

Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.

Recordcijfers voor Henkel

22/02/2018

Het Duitse Henkel heeft er een sterk 2017 opzitten, met zowel op vlak van omzet als op vlak van winst absolute recordcijfers. Zo wist het bedrijf voor het eerst de grens van 20 miljard euro omzet te doorbreken.

Go Sport ontvouwt grootse internationale plannen

22/02/2018

De Franse sportretailer Go Sport, in ons land actief met twaalf winkels, koestert ambitieuze expansieplannen. Binnen Europa worden Spanje en Polen de speerpunten, daarbuiten zet de groep in op Marokko en India.

Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Back to top