Groen licht voor “mystery shoppen”

Groen licht voor “mystery shoppen”
Shutterstock.com

De Commissie Bedrijfsleven keurde zopas een wetsontwerp goed dat “mystery shoppen” mogelijk maakt. Winkeliers vrezen in het nauw gedreven te worden door controleurs, die zich voordoen als een gewone klant. Unizo vraagt dan ook dringend overleg.

 

“Geen normale consument”

Ambtenaren van de Economische Inspectie mogen zich in de toekomst voordoen als gewone consument om controles uit te voeren in winkels. De Commissie Bedrijfsleven keurde daarover zopas een wetsontwerp goed. Een Koninklijk Besluit moet nog bepalen voor welk soort inbreuken de Inspectie mystery shoppers mag inzetten.

 

Ondernemersorganisatie Unizo, die geen voorstander is van deze manier van controleren, vraagt alvast overleg met de minister van Economie, Kris Peeters (CD&V). “Een mystery shopper is geen normale consument. De vragen die ze zullen stellen hebben net als bedoeling om de handelaar in het nauw te drijven”, zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

De ondernemersorganisatie wijst bovendien op de enorm complexe regelgeving. “Voor juristen is het al een kluwen, laat staan voor de handelaar. Het is quasi onmogelijk om alle verplichtingen te kennen. Een handelaar die zijn klanten behulpzaam bijstaat, maar net dat ene regeltje niet kende, zou zich op deze manier bloot stellen aan een sanctie."

 

“Een heksenjacht op zelfstandigen mag het in geen geval worden”, klinkt het nog bij Unizo. Al onderstreept de organisatie wel dat “echte misbruiken aangepakt moeten worden, want die leiden tot oneerlijke concurrentie”.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Gent is eerste centrumstad met eigen visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

Back to top