Groothandel wacht zelfde uitdagingen als retail | RetailDetail

Groothandel wacht zelfde uitdagingen als retail

Groothandel wacht zelfde uitdagingen als retail
Foto: Shutterstock

De groothandelssector groeit sneller dan de Nederlandse economie, maar het mag zich door die groei niet laten verblinden: net als de retailsector staat de groothandel flinke uitdagingen te wachten.

Achtste kwartaal groei, maar…

Eerst het goede nieuws: al voor het achtste kwartaal op rij steeg de omzet bij de Nederlandse groothandels, berekende het CBS. De omzet groeide in het tweede kwartaal van 2017 met 6,6%, wat meer is dan de Nederlandse economie in zijn geheel.

 

Volgens kenners pakken de donkere wolken zich echter boven de sector samen. Wat de detailhandel eerder al meemaakte, zit er ook in de groothandel aan te komen: de digitalisering bedreigt in toenemende mate de positie van groothandels als dusdanig, laten sectorspecialisten van onder andere Rabobank en ABN Amro optekenen in het Financieel Dagblad

 

Positie groothandel in gevaar

Verticalisering brengt de positie van groothandels als tussenschakels tussen producenten en detailhandelaars of horeca in het gedrang, aangezien fabrikanten en eindklanten elkaar vandaag makkelijker dan ooit rechtstreeks kunnen vinden. Steeds meer producenten gaan ook direct naar hun eindklant toe met e-commerce of eigen verkooppunten, terwijl in de andere richting retailers zich vaker ontwikkelen tot geïntegreerde ketens met eigen inkoop en eigen huismerken.

 

Wat kan de toegevoegde waarde van de groothandel nog zijn? In het Financieel Dagblad worden drie strategieën toegelicht die een uitweg kunnen bieden, strategieën die ook voor retailers cruciaal zijn om in de toekomst relevant te blijven:

  • Schaalvergroting: consolidatie zien we net als in retail ook bij succesvolle groothandels, met overnames en uitbreiding om tot een betere marktpositie te komen;
  • Ketenintegratie: in beide richtingen kunnen groothandels hun marge en controle vergroten, door bijvoorbeeld zelf huismerken op te zetten enerzijds of eigen verkooppunten voor de eindklant te openen anderzijds;
  • Dienstverlening: extra diensten en producten aanbieden, zoals beschikbare data over consumptie of advies op maat ter beschikking stellen, is een duidelijke meerwaarde om met een groothandel samen te werken.


Groothandelaars onderschatten de concurrentie van mondiale marktplaatsen als Amazon en Alibaba nog, vrezen de kenners. “De neiging is toch vaak om pas te bewegen als het te laat is”, ziet Henk Hofstede van ABN Amro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.