Handelaars richten eigen netwerk op tegen winkelcriminaliteit

Handelaars richten eigen netwerk op tegen winkelcriminaliteit
Shutterstock

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, heeft in samenwerking met de politie het Commerce Information Network (COMIN) opgericht. Dat moet handelaars helpen georganiseerde winkelcriminaliteit aan te pakken.

 

“Elke melding wordt behandeld”

“De veiligheid van al onze medewerkers en alle klanten is cruciaal,” zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. “Daarom hebben we COMIN opgericht in samenwerking met de politie. Het is een beveiligd online platform waarbij de handelaar foto’s en beschrijvingen van criminele feiten van georganiseerde daderbendes kan delen met de bevoegde politiedienst.”

 

COMIN werd in mei 2016 al opgericht en als test in gebruik genomen bij tien grote winkelketens. Tijdens die testfase zijn meer dan 2000 criminele feiten gesignaleerd op het platform. “De samenwerking met de politie verloopt bijzonder positief. Elke melding wordt behandeld. Op basis van de informatie die door de handelaar wordt aangebracht, kan de politie de feiten onderzoeken. In de helft van de gevallen heeft dit tot een effectief resultaat geleid, wat in het licht van de criminaliteitsstatistieken een opmerkelijk goed resultaat is.”

 

Ook bij de politie klinken positieve geluiden: “Dankzij dit platform werken wij nog beter samen met de handelaars. Op basis van de informatie die zij ons bezorgen, kunnen wij zaken sneller en efficiënter opvolgen”, aldus Marc Rokegem, gerechtelijk commissaris bij de federale gerechtelijke politie. 

 

Nu de testfase afgelopen is, kunnen ook andere handelaars gebruik maken van het platform en winkeldiefstallen of andere feiten melden op COMIN.