Handelaars tevreden over eerste heropeningsweek

Beeld: Shutterstock

De modewinkels haalden vorige week weer 80% van hun omzet, zelfstandige handelaars draaiden op de eerste heropeningsdag al 50% van hun gewoonlijke omzetcijfer. Unizo en Mode Unie zijn dus tevreden over de heropeningsweek.

 

Lokaal in de lift

Na acht weken van verplichte sluiting door de coronapandemie heeft de detailhandel er weer een eerste volle week op zitten. Die liep goed, concluderen Unizo en Mode Unie: bij veel retailers heerst tevredenheid, want hoewel er minder klanten dan gemiddeld zijn, kopen de aanwezigen wel. De modewinkels realiseerden in de eerste week 80% van de omzet die ze in dezelfde week vorig jaar optekenden.

 

Op de eerste dag van de heropening, op 11 mei, haalden met name de zelfstandige winkeliers 50% van hun omzet in dezelfde periode vorig jaar. Dat was beter dan de 30 tot 40% die de handelaars zelf hadden verwacht. Lokaal winkelen zit in de lift, ziet de zelfstandigenorganisatie.

 

Mensen winkelden vorige week ook echt lokaal: dorpskernen en kleinere steden zoals Gent, Roeselare en Kortrijk deden het goed ten opzichte van de grotere steden, merkt Mode Unie: "Waar we op maandag vooral veel consumenten in stadskernen zagen, merkten we dat consumenten zich de daaropvolgende dagen meer naar kleinere steden en gemeentes begaven."