Handenvrij winkelen in Gent (nog) geen hoogvlieger

Handenvrij winkelen in Gent (nog) geen hoogvlieger

Het experiment met handenvrij winkelen in Gent is nog geen succes, ondanks het drukke eindejaar en de start van de solden. Al heeft elk nadeel zijn voordeel: er is nog genoeg geld om het experiment gratis te houden tot de zomer.

Slechts 169 klanten

Sinds 10 december kunnen shoppers in 130 winkels in de Gentse binnenstad hun aankopen gratis laten afleveren in een aantal ondergrondse parkings of in een van de drie bovengrondse afhaalpunten naar keuze. Tot nog toe hebben slechts 169 mensen van het initiatief gebruik gemaakt, blijkt uit cijfers die Sandra Van Renterghem (N-VA) in de gemeenteraad opvroeg en die De Gentenaar kon inkijken. Het gaat alles samen om 256 transacties in 63 verschillende winkels.

 

Wel vindt iedereen het nog te vroeg om het kind met het badwater weg te gooien en door het geringe succes is er bovendien nog voldoende geld in kas (de investering bedroeg 150.000 euro voor de opstart van het systeem en 170.000 euro voor communicatie) om het project alvast te verlengen en het gratis te houden tot de zomer: tot eind januari dagelijks, vanaf februari elke zaterdag en koopzondag. En ondertussen wordt nagedacht over een verdere uitbreiding naar het Sint-Pietersstation of naar park-and-rides in de stad.