Hema is al op zoek naar nieuwe koper

Gevel winkel van retailer Hema
Foto: Shutterstock

Er wordt flink afgetast bij Hema: de nieuwe eigenaren polsen al of er geïnteresseerde kopers zijn en hoeveel die de keten waard schatten. Ondertussen maakt ook CEO Tjeerd Jegen zijn intenties duidelijk.

 

Jumbo, Blokker of Boekhoorn?

De nieuwe eigenaren van Hema, een groep van acht aandeelhouders die zich nu de Ad Hoc Group noemen, hebben de warenhuisketen al in de etalage gezet. Ze tasten de financiële markten af om te zien of er overnamekandidaten zijn en hoeveel die voor de retailer veil hebben. Zo kunnen ze de waarde van de keten vaststellen. Volgens een eerste schatting zou Hema minder dan de 680 miljoen euro aan openstaande schulden waard zijn, zo bericht NRC.

 

Moesten er echter al serieuze biedingen komen, is de kans groot dat Hema nog voor september opnieuw van eigenaar verandert. En die kans is niet gering, aangezien zowel vorige eigenaar Marcel Boekhoorn als Blokker-eigenaar Michiel Witteveen al publiek hun belangstelling hebben getoond. Ook Jumbo-eigenaar Frits van Eerd zou Hema wel zien zitten - per slot van rekening werken beide ketens al samen.

 

Een Hema in handen van Jumbo is ook best naar de zin van CEO Tjeerd Jegen, zegt hij in de Volkskrant. Bovendien blijft de topman zijn loyaliteit aan Boekhoorn herhalen – ondanks zijn "nucleaire bom". Als de nieuwe overnemer daarentegen niet naar de zin van de Jegen is, dreigt hij er al mee op te stappen: "Ik ga niet meewerken aan een schuldstructuur zoals die onder Lion was. Dan moeten ze een andere CEO zoeken. En ik denk ook een andere raad van commissarissen en een andere ondernemingsraad."

 

25 miljoen euro minder

In ieder geval is de CEO opgelucht nu de keten jaarlijks een kwart minder rente moet betalen en zo liefst 25 miljoen euro per jaar bespaart. Met die extra middelen hoopt Hema verdere samenwerkingen aan te gaan met Europese supermarktketens en benzinestations. Ook Nederlandse expansie staat op het programma: Hema wil onder meer het horecaconcept Hema Keuken verder uitbreiden. Op een aantal Duitse vestigingen na (München en Hamburg) stopt de keten daarentegen met eigen winkelopeningen in het buitenland.

 

Ook het herstel na de coronacrisis verloopt vlot. "De laatste weken liggen verkopen weer op het niveau van vorig jaar. Bij vooral kleine winkels in Nederland, België en Frankrijk zie ik cijfers die ik nog nooit gezien heb", zegt Jegen. Volgens de directeur is het nu een voordeel dat Hema een one-stop-shop is.