Hema gaat naar Parcom en Jumbo-eigenaars

Gevel winkel van retailer Hema
Foto: Keitma / Shutterstock.com

Hema heeft een (voorlopige) deal met overnamekandidaat Parcom en Jumbo-familie Van Eerd. Het consortium heeft acht weken om de financiering rond te krijgen. Ondertussen kondigt de warenhuisketen ook goede kwartaalcijfers aan.

 

Acht weken overlegtijd

Hema heeft zijn koper gevonden: de warenhuisketen is gereserveerd voor het consortium bestaande uit Parcom en Mississippi Ventures (het investeringsvehikel van Jumbo-familie Van Eerd), die elk 50% investeren in de overname. De deal zal de schuldeisers van de warenhuisketen bruto 440 miljoen euro opleveren.


Toch moeten er nog een aantal voorwaarden worden voldaan vooraleer er definitief sprake is van een verkoop. De overnemers krijgen nog maximaal acht weken de tijd om de ‘due diligence’ verder te zetten en financiering te krijgen van de Nederlandse banken. Ook belooft het consortium samen met het management van Hema een businessplan op te stellen om de verdere groeiambities van de keten uit te stippelen. De retailervaring van de familie Van Eerd komt daarbij goed van pas, zegt Hema zelf al.

 

Beperkte omzetdaling

Ondertussen laat Hema ook weten “robuust” te hebben gepresteerd in het tweede kwartaal. De warenhuisketen zegt betere cijfers voor te kunnen leggen dan “de directe concurrentie in alle non-foodcategorieën”. De omzet is met 4% gedaald in het tweede kwartaal, tot 284,4 miljoen euro. In dat kwartaal zat weliswaar ook de maand mei, waarin veel internationale winkels dicht waren. In juni steeg de omzet opnieuw. In België en Luxemburg daalde de omzet niettemin slechts met 2,7%.


De genormaliseerde EBITDA kwam uit op 51,0 miljoen euro, dat is 2,5% minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Hema zegt daarmee voldoende financiële slagkracht te hebben om te kunnen investeren in toekomstige groei.