Hema heeft akkoord met schuldeisers, exit Boekhoorn

Hema heeft akkoord met schuldeisers, exit Boekhoorn
Foto: Manuel Esteban / Shutterstock.com

(Update) Warenhuisketen Hema heeft een akkoord bereikt met een groep obligatiehouders om een deel van de schulden om te zetten in aandelen. De rol van eigenaar Marcel Boekhoorn is daarmee uitgespeeld, Blokker-eigenaar Mirage Retail heeft een bod uitgebracht.

 

Gezondere financiële structuur

Het zijn bewogen tijden voor de retailer: zondagmiddag meldde eigenaar Boekhoorn dat hij er niet in geslaagd was om met de obligatiehouders van de warenhuisketen tot een akkoord te komen, ondanks een volgens hem ‘fantastisch bod’ van 523 miljoen euro. Een herschikking of een reductie van de schulden was erg urgent geworden: winkelsluitingen door de coronacrisis hebben de omzet flink doen dalen, bovendien moest het bedrijf in principe maandag een lening van 50 miljoen euro aflossen.

 

Zondagavond echter meldde Hema in een persbericht "dat de onderneming in de afrondende fase is van onderhandelingen met een groep obligatiehouders over een herkapitalisatieplan met als doel een significante reductie van de schulden en een verruiming van haar financiële flexibiliteit." Een belangrijk deel van de schulden zou worden omgezet in aandelen. Daardoor krijgt Hema een gezondere financiële structuur, een sterke liquiditeitspositie en voldoende ruimte om te investeren in de toekomst van het bedrijf. De warenhuisketen hoopt in de komende dagen de overeenkomst te kunnen aankondigen.

 

Bod van Blokker

Maandagochtend dan meldde Hema dat een groep obligatiehouders bereid is om een deel van de bedrijfsschulden worden omgezet in aandelen: "De totale obligatieschuld van Hema zal hiermee dalen van 750 miljoen euro naar 300 miljoen euro en de groep obligatiehouders zal alle aandelen van Hema B.V. in handen krijgen." De overeenkomst moet nog definitief worden afgerond, maar in elk geval is de rol van Ramphastos Investments, het investeringsbedrijf van Boekhoorn, uitgespeeld: "Hema is dankbaar voor de rol die Ramphastos heeft gespeeld sinds ze in 2018 als eigenaar van Hema is aangetreden. Hierdoor hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt met onze strategische plannen om de kern van ons bedrijf te versterken en konden we onze ambitie nastreven om een wereldwijd en duurzaam merk te worden,” zegt het persbericht.

 

Intussen heeft Mirage Retail, de holding waartoe onder andere Blokker behoort, zondagmiddag bevestigd dat het een bod heeft uitgebracht op Hema. Ondernemer Michiel Witteveen zou de schuldenlast, die nu 880 miljoen euro bedraagt, willen terugbrengen tot 400 à 500 miljoen. "We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken", verklaarde hij aan de Financiële Telegraaf.

 

Volgens retailprofessor Cor Molenaar zou een combinatie van Hema met Blokker en Intertoys vernieuwing kunnen brengen in de winkelstraat. De drie merken kunnen elkaar versterken, schrijft hij zondagavond in zijn nieuwsbrief. Er lopen echter ook twee burgerinitiatieven die de warenhuisketen via crowdfunding in Nederlandse handen willen houden.