Hema kan levensvatbaarheid niet aantonen

Gesloten ingang bij winkel van Hema omwille van coronamaatregelen
Foto: Erik Laan / Shutterstock.com

Hema stelt de de publicatie van zijn jaarcijfers voor de tweede keer uit. Boekhouders zouden namelijk twijfelen om de keten nog een jaar levensvatbaar te verklaren. 

 

Vijf maanden uitstel

Op 20 maart had Hema zijn jaarcijfers voor het afgelopen gebroken boekjaar moeten publiceren, maar mede door de coronacrisis zagen die cijfers er toen zo bedroevend uit dat de keten de publicatie heeft uitgesteld. Deze week moest het dan zover zijn, maar nu stelt de Nederlandse retailer het toch weer uit. De keten geeft opnieuw de coronacrisis als reden op.

 

Nederlandse bedrijven mogen dit jaar, omwille van de pandemie en de gevolgen ervan, uitzonderlijk hun jaarresultaten tot maximum vijf maanden later dan gewoonlijk publiceren. Hema maakt dan ook nog geen nieuwe datum bekend.

 

Het probleem zou zich stellen bij de continuïteitsverklaring van het bedrijf, waarbij accountants moeten vaststellen of het bedrijf nog minstens een jaar verder kan bestaan. Door de zwarte sneeuw van de afgelopen maanden zou Hema nu echter moeite hebben om dat te bewijzen, aldus het Financieele Dagblad.

 

Wachten op beterschap

De retailer wacht daarom op betere resultaten, nu de meeste internationale winkels weer open zijn en de verkoop opnieuw herneemt. Alleen al in Nederland, waar de winkels nochtans wel open bleven tijdens de coronalockdown, daalde de omzet immers met een derde. Slechts 33 van de 775 winkels wereldwijd zijn nu nog dicht.

 

Ondertussen hoopt eigenaar Marcel Boekhoorn bovendien tot een schuldherschikking te komen en uitstel voor de terugbetaling van leningen te verkrijgen. De keten wil ook al een tijdje zijn bakkerij-afdeling verkopen, maar daarvoor zou nog geen koper zijn gevonden. Wel wist de retailer tijdelijke huurverlagingen te verkrijgen bij pandeigenaars.