Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

 

Franchiseruzie loopt uit de hand

Een langlopend conflict tussen de directie van Hema mondt uit in drastische maatregelen: Hema ontbindt in een brief de contracten van alle 24 franchisenemers die bestuurders zijn van de eigen franchiseorganisatie Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB), schrijft het Financieele Dagblad. Hema wil er nu voor zorgen dat zij geen vestigingen van de warenhuisketen meer mogen uitbaten. Het gaat onder meer om de winkels van Dronten, Harderwijk, Nunspeet en Weert. In Nederland zijn zo’n 40% van alle Hema-winkels franchisevestigingen, maar alleen de ondernemers aan het hoofd van de VAB kregen de brief. 

 

In de brief gaat het over hoeveel franchisenemers moeten afstaan op online omzet. Veel bestellingen worden immers in de fysieke winkels betaald of afgehaald. Volgens de directie van Hema moet het bedrijf veel investeren in de webshop en om die rendabel te maken, moeten zelfstandige ondernemers bijdragen. De franchisers willen de gevraagde verhoging echter niet inwilligen en eisen meer uitleg.

 

De spanning loopt al een tijdlang op en de franchisecontracten zouden ook de reden zijn geweest waarom Belgische investeerdersgroep Core Equity uiteindelijk Hema toch niet wil kopen van Lion Capital. Die zou zich de huidige problemen en de financieel moeilijke situatie rond e-commerce niet op de hals willen halen.
 

Tags: