Hema zet nu ook schuldeisers onder druk

DutchMen / Shutterstock.com

Hema bereidt een schuldsanering voor: eigenaar Marcel Boekhoorn wil zelf eigen vermogen in de retailketen pompen om de schuldenberg te verlagen, maar verwacht dat ook schuldeisers hun duit in het zakje doen.

 

100 miljoen dit jaar

Nadat Hema al een huurverlaging heeft afgedwongen van zijn verhuurders, richt de retailer nu zijn pijlen op de schuldeisers. Die moeten een deel van de torenhoge schulden waar de keten al jaren mee kampt laten varen, vindt Boekhoorn. Elk jaar moet Hema liefst vijftig miljoen euro aan rente betalen, en dit jaar moet in juni ook nog een lening van vijftig miljoen euro worden afgelost, zo bericht het FD. Door de coronacrisis zijn de internationale winkels echter dicht en op de Nederlandse thuismarkt is de omzet met ruim een derde teruggelopen.

 

Dringender dan ooit wil Boekhoorn de schulden daarom nu saneren. Zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments bekijkt momenteel de opties om de schuldlast, waaronder 750 miljoen euro aan obligaties die in 2022 en 2023 af te lossen zijn, te herfinancieren. De obligaties zijn nu toch al meer dan de helft van hun waarde kwijt, klinkt het.

 

Vorige week dreigde CEO Tjeerd Jegen er al mee dat Hema wel eens kopje onder zou kunnen gaan zonder toegevingen van alle betrokken partijen. Ook een voorziene loonsverhoging voor het personeel is uitgesteld tot na de zomer.