H&M en Unilever: "Biodiversiteit beter beschermen"

Shutterstock.com

Aan de vooravond van de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties roepen de CEO’s van enkele grote bedrijven, waaronder H&M en Unilever, de regeringen op om zinvolle actie te ondernemen om ecosystemen te beschermen.

 

Conferentie

Wereldleiders moeten meer doen om de vernietiging van de natuur te voorkomen, waarschuwen onder meer H&M, The Body Shop en Unilever. In een open brief roepen de topmannen de regeringen op om zinvolle maatregelen te nemen tegen het massaal uitsterven van wilde dieren en de ineenstorting van ecosystemen.

 

De waarschuwing komt op het moment dat China zich opmaakt om voor het eerst het voorzitterschap van een grote VN-milieuvergadering op zich te nemen. Deze week vindt de openingsfase van de zogenaamde Cop15-conferentie over biologische diversiteit plaats in Kunming, al zal die wel grotendeels virtueel verlopen. Deel twee staat van 24 april tot en met 8 mei 2022 op de agenda en zal wel ter plekke in Kunming doorgaan. Bedoeling is om tot doelstellingen voor dit decennium te komen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan.

 

Concreet doel noodzakelijk

Volgens de ondertekenaars van de brief gaan de huidige voorstellen niet ver genoeg en zijn ze te vaag. Ze dringen aan op een concreet en duidelijk doel, zoals eerder ook voor het klimaat werd afgesproken (de stijging van de temperatuur op aarde beperkt houden tot 1,5 °C), en waarrond bedrijven en het maatschappelijk middenveld zich kunnen verenigen.

 

Daarnaast vragen ze de beleidsmakers om alle milieubelastende subsidies af te schaffen. "We moeten onze impact op het klimaat en de natuur volgen met dezelfde discipline als onze winst en verlies", zegt Roberto Marques, CEO van Natura & Co (The Body Shop, Aesop) in The Guardian. “We roepen regeringen op om alle schadelijke subsidies af te schaffen en om te buigen. Overheden geven nog steeds veel subsidies aan industrieën en initiatieven die zeer schadelijk zijn voor de natuur.”