Hoe een ‘mobile first’ aanpak de online omzet bij Torfs een boost geeft

Sinds 10 december maakt schoenketen Torfs gebruik van een nieuw onlineplatform, dat vooral mobiele bezoekers een betere ervaring biedt. Met de hulp van Salesforce-expert Forward ging de vernieuwde webshop in een recordtijd live.

 

Stroomversnelling

Tot voor kort was het e-commerce verhaal van Torfs gebaseerd op maatwerk. Maar naarmate de onlineactiviteiten groeiden, kreeg de retailer te kampen met de prestaties, de schaalbaarheid en de conversie in de webshop – vooral de mobiele versie liet te wensen over. Een ontmoeting met de mensen van Forward – een onderdeel van Xplore Group – bracht alles in een stroomversnelling. En dat mag je letterlijk nemen, want de enorme snelheid waarmee zij het project met Torfs in de markt wisten te schuiven, is verbazend.
 

“We ontmoetten elkaar voor het eerst op het RetailDetail Omnichannel Congress van vorig jaar, waar onze klant JBC de Omnichannel Award wegkaapte. In juni begonnen we met de analyse, in augustus startte de implementatie en op 10 december gingen we live”, zegt Bruno Braes van Forward. Het moest zo snel gaan omdat Torfs absoluut klaar wilde zijn tegen de belangrijke eindejaarsperiode en de daaropvolgende solden. Dat lukte. En nu is de cirkel rond: op het komende RetailDetail Omnichannel Congress doet Bruno het project uit de doeken, samen met Elke Laeremans, chief digital officer bij Schoenen Torfs.

 

Naadloze winkelervaring

Wat dan de belangrijkste verbeteringen zijn? “Voor de shopper is er nu één naadloze shopervaring: je kan de klantreis die je begon op je mobiele toestel, thuis gewoon verder zetten op je desktop, bijvoorbeeld. Essentieel daarbij is onze ‘mobile first’ benadering. Je moet weten dat vandaag al 60% van de bezoekers via een mobiel toestel komt. Bovendien komt bij Torfs wel 30% van de online omzet van de kiosken in de winkels. Het oude platform maakte geen onderscheid tussen kiosk en desktop, het onze wel. Daardoor is de gebruikerservaring van de aanraakschermen gevoelig verbeterd. Ook het check-out proces verloopt vlotter, het omvat nu minder stappen.” Al die factoren samen zorgden voor significant betere omzetcijfers.
 

Forward is een partner van het bekende onlineplatform Salesforce. “Het voordeel van dat platform is dat het de retailer ontzorgt,” zegt Bruno Braes. “Je kan je volledig focussen op de eindklant in plaats van op de technologie. Al meer dan 2000 webshops maken gebruik van het platform, waaronder heel wat grote namen. De ervaring met die meer dan 2000 klanten zorgt voor een enorme rijkdom aan data en expertise. Salesforce weet perfect hoe een sterk presterende webshop in elkaar dient te zitten. Als retailer hoef je je niet meer af te vragen waar de zoekbalk het best staat, of hoe een productspecificatie er moet uitzien. Nieuwe releases voegen voortdurend bijkomende features toe, zoals artificiële intelligentie, gepersonaliseerde content, aanbevelingen…  We focussen trouwens niet enkel op het webshopverhaal met Salesforce Commerce Cloud, maar ook op het traject voor en na de aankoop: zo helpen we retailers enerzijds om nieuwe klanten aan te trekken met Salesforce Marketing Cloud, en zorgen we er ook voor dat klanten terugkomen, met  Salesforce Service Cloud.”
 

Hoe zo’n traject in de praktijk verloopt en wat het oplevert, dat vertellen Elke Laeremans en Bruno Braes op het RetailDetail Omnichannel Congress, dat op 31 januari plaatsvindt in UGC Mechelen. Ook Alibaba Group, CASA, Miinto, bpost, Decathlon, SafeShops en Gino Van Ossel zullen daar op het podium staan. Bovendien reikt RetailDetail dan voor de zesde maal de Omnichannel Award uit. Via deze link vind je meer informatie en kan je je tickets bestellen.