Hoe Wallonië de kleinere winkels wil redden

Hoe Wallonië de kleinere winkels wil redden

Hoe Wallonië de kleinere winkels wil redden

Ook in Waalse steden groeit de leegstand in de winkelstraten zienderogen. Om het tij te keren komt Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) met enkele opmerkelijke voorstellen, waarover het laatste woord nog lang niet gezegd of geschreven is.

 

Perifere retailcomplexen in het vizier

Het groeiende aantal winkelpanden dat leeg staat, is ook in Wallonië een harde realiteit: die teller staat momenteel op ongeveer 17%. Tussen 2005 en 2013 is het aantal kleine winkels met 5,4% gedaald. Hoog tijd om de buurtwinkels te redden, schrijft Antoine in zijn 64 pagina’s tellend boekje “Urgence pour le commerce de proximité”. De pistes die hij daarbij naar voren schuift, zullen echter niet bij iedereen in goede aarde vallen.

 

Zo pleit Antoine voor een moratorium op nieuwe retailparken en winkelcentra aan de rand van de steden “om het bloeden te stelpen. Ik denk dan vooral aan de grootdistributie, niet noodzakelijk aan doe-het-zelfwinkels of autoconcessies die nu eenmaal veel ruimte nodig hebben”, zegt hij daarover in de Waalse krant L’Avenir.

 

Nochtans heeft Wallonië al sinds 2015 een decreet over de inplanting van commerciële activiteiten. Dat werd nog ingevoerd onder de vorige Economieminister Jean-Claude Marcourt (PS), maar dat decreet voldoet niet, aldus André Antoine: “Meer dan 70% van alle vergunningsaanvragen wordt toegekend. Hoog tijd om de wetgeving te verstrengen”, zegt hij. Het Waalse Gewest moet daarbij een grotere rol krijgen: vandaag volstaat een gemeentelijke vergunning tot 2.500 m², Antoine wil die minimumgrens verlagen tot 1.000 m².

 

Last but not least schuwt Antoine ook nieuwe lasten niet: zo pleit hij onomwonden voor een extra taks op alle grote winkelcentra en retailparken in de rand van de steden. Het bedrag daarvan zou afhankelijk moeten zijn van de winkeloppervlakte en de gerealiseerde omzet. “Ik weet dat dit zwaar ter discussie zal staan. Maar de opbrengsten daarvan moeten gaan naar een regionaal fonds voor stadsvernieuwing.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top