Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Minister Kris Peeters (CD&V) wil hogere boetes voor handelaars die sjoemelen met solden. Dat heeft hij laten weten na nieuwe problemen met soldenprijzen die niet lager bleken te liggen dan de normale prijs van vóór de start van de koopjes.

Na Media Markt ook Mango in opspraak

Vandaag riskeren handelaars die sjoemelen met de solden boetes van 1.500 tot 60.000 euro, “Maar de minister gaat vragen om het maximumbedrag van 60.000 op te trekken, zodat winkeliers twee keer zullen nadenken voor ze de klant bedotten”, zegt Miet Deckers, de woordvoerster van Kris Peeters, vandaag in De Standaard. “We gaan ook de Economische Inspectie vragen om meer en strenger te controleren. Vooral in de soldenperiode.”

 

De uitspraak kwam er na nieuwe bewijzen dat een uitbater van een Mango-boetiek gewoon een felrood kortingsticket op het prijskaartje had gekleefd, maar de originele prijs had behouden (dat kwam aan het licht toen een consument de sticker had weggekrast). Van een korting bleek met andere woorden geen sprake. Enkele weken geleden trok ook Test-Aankoop al aan de alarmbel na gelijkaardige klachten op Facebook en Twitter over 'valse' kortingen bij onder meer elektronicaketen Media Markt.

 

Sjoemelsolden juridisch moeilijker vast te stellen

Johan Verbelen, woordvoerder van de Economische Inspectie, geeft intussen toe dat het “door de onlangs gewijzigde wetgeving moeilijker is geworden om te controleren of de handelaar wel degelijk een lagere prijs vraagt of niet.” Een winkelier mag in de soldenperiode een veel hogere referentieprijs gebruiken dan de normale prijs, zolang hij die hoge prijs het jaar voordien 'enige tijd' toepaste in zijn winkel. “In de praktijk moeten we nu geval per geval kijken of de korting in de winkel oneerlijk is of niet”, zegt Verbelen.

 

Het plan van Kris Peeters om de boetes te verhogen, krijgt alvast bijval van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Het zijn haast uitsluitend grote ketens die een loopje nemen met de soldenwetgeving”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De modedetailhandel sjoemelt niet met soldenprijzen, omdat zij doorgaans een trouwer cliënteel heeft dat de prijzen goed kent en kan vergelijken, maar ook omdat de bestaande boetes voor kleine winkels wel zwaar doorwegen. Voor grote, internationale ketens zijn zulke bedragen peanuts. Het maximumbedrag mag dus fors worden opgetrokken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.