Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Minister Kris Peeters (CD&V) wil hogere boetes voor handelaars die sjoemelen met solden. Dat heeft hij laten weten na nieuwe problemen met soldenprijzen die niet lager bleken te liggen dan de normale prijs van vóór de start van de koopjes.

Na Media Markt ook Mango in opspraak

Vandaag riskeren handelaars die sjoemelen met de solden boetes van 1.500 tot 60.000 euro, “Maar de minister gaat vragen om het maximumbedrag van 60.000 op te trekken, zodat winkeliers twee keer zullen nadenken voor ze de klant bedotten”, zegt Miet Deckers, de woordvoerster van Kris Peeters, vandaag in De Standaard. “We gaan ook de Economische Inspectie vragen om meer en strenger te controleren. Vooral in de soldenperiode.”

 

De uitspraak kwam er na nieuwe bewijzen dat een uitbater van een Mango-boetiek gewoon een felrood kortingsticket op het prijskaartje had gekleefd, maar de originele prijs had behouden (dat kwam aan het licht toen een consument de sticker had weggekrast). Van een korting bleek met andere woorden geen sprake. Enkele weken geleden trok ook Test-Aankoop al aan de alarmbel na gelijkaardige klachten op Facebook en Twitter over 'valse' kortingen bij onder meer elektronicaketen Media Markt.

 

Sjoemelsolden juridisch moeilijker vast te stellen

Johan Verbelen, woordvoerder van de Economische Inspectie, geeft intussen toe dat het “door de onlangs gewijzigde wetgeving moeilijker is geworden om te controleren of de handelaar wel degelijk een lagere prijs vraagt of niet.” Een winkelier mag in de soldenperiode een veel hogere referentieprijs gebruiken dan de normale prijs, zolang hij die hoge prijs het jaar voordien 'enige tijd' toepaste in zijn winkel. “In de praktijk moeten we nu geval per geval kijken of de korting in de winkel oneerlijk is of niet”, zegt Verbelen.

 

Het plan van Kris Peeters om de boetes te verhogen, krijgt alvast bijval van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Het zijn haast uitsluitend grote ketens die een loopje nemen met de soldenwetgeving”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De modedetailhandel sjoemelt niet met soldenprijzen, omdat zij doorgaans een trouwer cliënteel heeft dat de prijzen goed kent en kan vergelijken, maar ook omdat de bestaande boetes voor kleine winkels wel zwaar doorwegen. Voor grote, internationale ketens zijn zulke bedragen peanuts. Het maximumbedrag mag dus fors worden opgetrokken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.