Hudson’s Bay verlaat Duitsland, beraadt zich over Nederland

Hudson's Bay filiaal in Rotterdam
Shutterstock.com

Hudson’s Bay Company (HBC), het Canadese moederbedrijf van warenhuisketen Hudson’s Bay, stoot zijn Europese activiteiten af en denkt aan een beursexit. De toekomst van de Nederlandse winkels is onzeker.

 

Adviseur bekijkt opties

HBC verkoopt zijn minderheidsbelang in het fusiebedrijf Galeria Kaufhof Karstadt voor 1,5 miljard dollar (1 miljard euro) aan zijn partner Signa Holding, het investeringsvehikel van de Oostenrijkse miljardair René Benko. Dat fusiebedrijf, waartoe ook het Belgische Galeria Inno behoort, ontstond vorig jaar na het samengaan van de twee grootste Duitse warenhuisketens. HBC wil met de opbrengst van de verkoop een deel van zijn schulden aflossen en zal zich voortaan focussen op de activiteiten in Canada en de Verenigde Staten.

 

De vijftien Nederlandse winkels van Hudson’s Bay blijven echter buiten de deal. Meer zelfs: HBC neemt die tak volledig over en ‘bevrijdt’ Signa Holding van zijn verplichtingen in Nederland, zo meldt het persbericht. Een financieel adviseur moet nu de opties bekijken voor de Nederlandse tak, die ver beneden de verwachtingen presteert. Tegelijk maakt HBC bekend dat het een voorstel bekijkt van aandeelhouders (waaronder topman Richard Baker) om het bedrijf van de beurs te halen. Zo zou het retailconcern in alle rust aan de toekomst kunnen bouwen.