IKEA maakt voortaan producten uit zwerfplastic

De bekende IKEA banner
Shutterstock

De Zweedse meubelgigant IKEA wil de aanwezigheid van plastic in de oceanen aanpakken en sluit zich daarom aan bij het NextWave-initiatief, dat plastic afval wil hergebruiken voordat het in één van de oceanen terecht komt. IKEA wil zo de eerste commerciële retailketen ter wereld worden die zich toelegt op zwerfplastic.

 

Oorlog tegen plastic al eerder ingezet

Begin dit jaar raakte al bekend dat IKEA de verbintenis aanging om geen plastic wergwerpproducten meer te gebruiken vanaf 2020, als deel van het plan om zich om te vormen tot een circulair bedrijf tegen 2030. Nu sluit de grootmacht zich ook aan bij NextWave, een initiatief om bedrijven, onderzoekers en NGO’s te verenigen om zwerfplastic als grondstof te hergebruiken op grote schaal. Momenteel zit er al ruim 86 miljoen ton plastic in de oceanen.

 

De benaming zwerfplastic wordt gebruikt voor al het afvalplastic dat mogelijk in de oceanen dreigt te eindigen: het is met name alle plastic in de ruime omgeving van waterwegen zoals rivieren, meren en zeeën die zo zijn weg kan vinden naar de open oceanen. 

 

NextWave volgende stap in duurzaamheidsplannen IKEA

“We mogen de consequenties van zwerfplastic niet onderschatten. IKEA wilt haar steentje bijdragen door mee te werken aan een positieve en proactieve oplossing. Lidmaatschap bij NextWave geeft ons de mogelijkheid om mee te werken aan dit project met andere bedrijven. Samen willen we gigantische retailketens op poten zetten die zwerfplastic gebruiken in het productieproces. Uit elkaars aanpak kunnen we lessen trekken en zo voordelen bieden aan bedrijven, de maatschappij en het milieu”, bekrachtigde duurzaamheidsverantwoordelijke Lena Pripp Kovac.

 

IKEA heeft duurzaamheid met stip genoteerd in de bedrijfsdoelstellingen: ten laatste tegen 2030 wilt het bedrijf alle producten en verpakkingen fabriceren op basis van hernieuwbare of gerecycleerde grondstoffen. Dat betekent dus ook dat er geen productie meer zal zijn van plastic producten gebaseerd op fossiele aardolie. Eind 2019 hoopt het Zweedse bedrijf de eerste prototypes van producten uit zwerfplastic te hebben vervaardigd. “IKEA wenst van zwerfplastic de grondstof te maken van de toekomst. Door maatregelen te treffen zorgen we ervoor dat afvalplastic de oceanen niet zal bereiken. We hopen dat deel uitmaken van NextWave zal zorgen voor nieuwe inzichten en innovaties. Verder willen we ook andere bedrijven aansporen om ons voorbeeld te volgen”, sloot Kovac af.