Ikea pompt geld in groene energie voor arme landen

Shutterstock.com

Via een stichting gaat meubelreus Ikea een fonds oprichten om projecten rond duurzame energie te steunen in ontwikkelingslanden. Dat krijgt, in samenwerking met de Rockefeller Foundation, een startkapitaal van een miljard dollar mee.

 

Globale strijd tegen klimaatverandering

De oprichters stoppen samen meer dan 800 miljoen euro in het fonds, daarnaast hopen ze nog eens het tienvoudige op te halen bij internationale ontwikkelingsorganisaties. Het geld zal aangewend worden om projecten rond zonne-energie te financieren in arme landen. Bedoeling is om ook die landen te betrekken bij de strijd tegen de klimaatverandering.

 

De initiatiefnemers willen het hele project uitbouwen op mondiale schaal. “Wij gaan ons richten op landen in Zuidoost-Azië, Oost-Afrika, Sub-Saharaans Afrika, en Latijns-Amerika”, zegt een woordvoerder van de Ikea Foundation. “Denk aan landen als Ethiopië, Malawi, Sierra Leone, Rwanda, Oeganda, India, Myanmar, maar ook Haïti, Colombia en Brazilië.”

 

Commerciële partners

Het is de bedoeling om op termijn ook commerciële investeerders aan te trekken, schrijft de Volkskrant. Rondom een nieuw energienetwerk ontstaat immers een nieuwe markt, met kansen voor commerciële partijen. Ze kunnen bijvoorbeeld apparatuur leveren om energie mee op te wekken. “Er is een partij die vooraf een miljard dollar aan risicokapitaal op tafel legt, en dat heeft de potentie om tientallen miljarden dollars meer te ontsluiten”, zegt Rajiv Shah, CEO van de Rockefeller Foundation.

 

De Ikea Foundation werd opgericht door de stichter van de Zweedse meubelgigant, Ingvar Kamprad. De filantropische organisatie steunt projecten rond de strijd tegen armoede en de klimaatverandering en wordt gefinancierd uit Ikea’s winst. De Rockefeller Foundation is ontstaan uit de nalatenschap van John D. Rockefeller, de Amerikaanse oliemagnaat die leefde van 1839 tot 1937.