ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014 | RetailDetail

ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014

ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014

Het Belgische consumentenvertrouwen is in oktober 2016 nog verder gedaald en zit nu op het niveau van eind 2014. De bekendmaking van enkele grote bedrijfsreorganisaties is hieraan niet vreemd.

Slecht nieuws weegt door

In september ging de barometer van de Nationale Bank van -4 naar -10 en kwam zo weer op het niveau van september 2015 terecht. In oktober verslechterde de toestand verder tot – 13: het was geleden van eind 2014 dat de graadmeter nog zo fel doorzakte. De bijkomende daling van het consumentenvertrouwen volgt op de bekendmaking van verdere herstructureringen in de financiële sector, waar vooral ING aankondigde zwaar te saneren. Eerder deden ook AXA en P&V dat.

 

Het nieuws had zijn weerslag op het gemoed van de consument: zijn prognoses over de evolutie van de algemene economische toestand en die van de werkloosheid werden minder rooskleurig. Dat was ook zo voor de inschatting van zijn persoonlijke financiële toestand, alleen zijn spaargedrag zou erop vooruitgaan.

 

De Nationale Bank meet elke maand het consumentenvertrouwen via een enquête bij een wisselende steekproef van 1.850 gezinnen. Hen wordt gevraagd hoe ze de evolutie van de economie en van de werkloosheid inschatten en wat ze verwachten voor hun persoonlijke financiële situatie en hun spaarvermogen. Dit alles wordt vervolgens samengevat in één cijfer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.