ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014 | RetailDetail

ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014

ING duwt consumentenvertrouwen omlaag tot niveau 2014

Het Belgische consumentenvertrouwen is in oktober 2016 nog verder gedaald en zit nu op het niveau van eind 2014. De bekendmaking van enkele grote bedrijfsreorganisaties is hieraan niet vreemd.

Slecht nieuws weegt door

In september ging de barometer van de Nationale Bank van -4 naar -10 en kwam zo weer op het niveau van september 2015 terecht. In oktober verslechterde de toestand verder tot – 13: het was geleden van eind 2014 dat de graadmeter nog zo fel doorzakte. De bijkomende daling van het consumentenvertrouwen volgt op de bekendmaking van verdere herstructureringen in de financiële sector, waar vooral ING aankondigde zwaar te saneren. Eerder deden ook AXA en P&V dat.

 

Het nieuws had zijn weerslag op het gemoed van de consument: zijn prognoses over de evolutie van de algemene economische toestand en die van de werkloosheid werden minder rooskleurig. Dat was ook zo voor de inschatting van zijn persoonlijke financiële toestand, alleen zijn spaargedrag zou erop vooruitgaan.

 

De Nationale Bank meet elke maand het consumentenvertrouwen via een enquête bij een wisselende steekproef van 1.850 gezinnen. Hen wordt gevraagd hoe ze de evolutie van de economie en van de werkloosheid inschatten en wat ze verwachten voor hun persoonlijke financiële situatie en hun spaarvermogen. Dit alles wordt vervolgens samengevat in één cijfer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow. Een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.