Italiaanse medewerkers Amazon houden actie tijdens eindejaar

Italiaanse medewerkers Amazon houden actie tijdens eindejaar
Shutterstock

De medewerkers van het distributiecentrum van Amazon nabij Piacenza in Italië willen dit jaar geen overuren meer presteren. Dat doen ze omdat ze vinden dat ze tijdens het eindejaar te zwaar onder druk komen te staan.

Inhaalbeweging Italië

Pas vanaf januari willen de vakbonden met de directie praten over de toekomst. Voor Amazon is dat alvast bijzonder slecht nieuws, want het eindejaar is een van de drukste periodes voor de e-tailer. Naast een aanpassing van de werkuren willen de werknemers ook meer meeprofiteren van de stijgende winsten in Italië. E-commerce loopt daar nog steeds ver achter op het Europees gemiddelde, maar het land is wel bezig aan een inhaalbeweging.

 

Naar goede gewoonte herhaalt Amazon de boodschap dat de lonen voor zijn logistieke medewerkers bij de hoogste in de sector zijn en dat werknemers kunnen genieten van heel wat voordelen. “Bij Amazon streven we naar een eerlijke samenwerking met alle onze werknemers, met goede werkomstandigheden in alle onze werkplekken”, aldus een woordvoerster van Amazon. Bij de Italiaanse vakbonden klinkt het nochtans dat Amazon weigert om in gesprek te gaan over mogelijke veranderingen. Om het bedrijf onder druk te zetten hebben de vakbonden contact gezocht met grote baas Jeff Bezos en met de Italiaanse minister van Werk, Carlo Calenda.

 

Vorige maand legden de medewerkers in het Italiaanse distributiecentrum tijdens Black Friday ook al het werk neer: de vakbonden wilden toen meer inspraak rond het invullen van de werkuren en een aangepast bonussysteem.