Jack Ma geeft Donald Trump flinke klap om de oren

Shutterstock

Jack Ma, de oprichter van de Chinese e-commercereus Alibaba, trekt zijn belofte in om een miljoen banen te creëren in de Verenigde Staten. Ma reageert daarmee op de escalerende handelsoorlog tussen China en de VS, die volgende week een nieuwe fase ingaat.

 

Zware invoerheffingen

Toen de Alibaba-topman op 11 januari 2017 een bezoek bracht aan Trump, beloofde hij de pas verkozen Amerikaanse president plechtig een miljoen Amerikaanse banen te creëren. Hij zou het kleine Amerikaanse bedrijven bovendien makkelijker maken om hun producten in China te verkopen via zijn onlineplatforms. Het klonk Trump, die van jobcreatie een speerpunt van zijn beleid wilde maken, als muziek in de oren.

 

Toen al plaatsten tal van Amerikaanse experts daar flink wat vraagtekens bij. “Ma is een krak in PR en Trump is een sukkel voor al wie zijn je-weet-wel kust”, formuleerde Harley Lewin van het New Yorkse advocatenkantoor McCarter&English het toen nogal kleurrijk. De experts lijken nu gelijk te krijgen, want in een interview met het Chinese persbureau Xinhua trekt Ma die belofte in. Daarbij legt hij de schuld duidelijk bij de Amerikaanse regering: “Die belofte was gebaseerd op een vruchtbaar partnerschap tussen China en de Verenigde Staten en op rationele handelsrelaties. De huidige situatie is totaal anders.”

 

Ma reageert hiermee naar eigen zeggen op het nieuwste salvo dat president Trump twee dagen geleden afvuurde in het handelsconflict met China: vanaf 24 september heft Amerika 10% invoertaksen op uit China afkomstige goederen ter waarde van 200 miljard dollar. Vanaf 1 januari 2019 wordt dat zelfs 25%.