Jumbo neemt 17 Hema-winkels over in Nederland en België

Ton van Veen (Jumbo) en Tjeerd Jegen (Hema) – foto Jorgen Koopmanschap
Ton van Veen (Jumbo) en Tjeerd Jegen (Hema) – foto Jorgen Koopmanschap

Jumbo en Hema hebben een akkoord bereikt over een commerciële samenwerking in de Benelux: de komende drie jaar neemt Jumbo de huurcontracten over van zeventien Hema-filialen in de grote steden. Bovendien gaan alle supermarkten van de keten Hema-producten verkopen.

Gezamenlijk winkelconcept 

Begin november hadden beide retailers al aangekondigd dat ze nauw gingen samenwerken in Nederland en België, maar veel details waren toen nog niet bekend. Nu blijkt dus dat Jumbo wel degelijk panden van Hema overneemt, voornamelijk op stadslocaties. Over wélke winkels het precies gaat, vermeldt het persbericht niet.

 

Daarnaast zullen de partners op zes stationslocaties een gezamenlijk winkelconcept ontwikkelen, waarbij Jumbo het foodassortiment levert. Verder gaan alle Jumbo-supermarkten in Nederland en België stapsgewijs ook Hema-artikelen introduceren. Tot slot treedt Hema voor een periode van ten minste vier jaar als cosponsor toe tot de wieler- en schaatsploegen van Team Jumbo-Visma.

 

Schulden verminderen

De overgang van de locaties zal in fases verlopen, melden beide partners: Hema wil eerst in de betrokken verzorgingsgebieden nieuwe winkels volgens de laatste formule openen. Het winkelnetwerk van Hema blijft dus intact en de retailer verwacht geen banenverlies. Het bedrag dat Jumbo betaalt voor de overname van de winkels, zal worden gebruikt om de schuld van Hema te verminderen. Het Hema-assortiment dat het komende halfjaar in de schappen zal verschijnen, bestaat onder meer uit kookgerei, tafelaankleding, theedoeken, glazen, feest- en seizoenartikelen en kaarsen. Deze stap past in de strategie van Hema om uit te groeien tot een wereldmerk.

 

"Het is heel mooi dat twee sterke Nederlandse merken elkaar op deze manier gaan versterken. Dit biedt voor ons allebei goede perspectieven om ons winkelnetwerk uit te breiden", zegt Ton van Veen, CFO van Jumbo. "Onze oer-Hollandse merken passen goed bij elkaar en er is een duidelijke klik tussen Hema en Jumbo. De mogelijkheden van onze samenwerking zijn eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van Hema-artikelen via de winkels van Jumbo", beaamt Hema-CEO Tjeerd Jegen.