KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples
Foto: Sergey Yechikov / Shutterstock.com

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

 

Klein Duimpje gaat achter reus aan

“Voor buitenstaanders komt het misschien vreemd over: Klein Duimpje verzwelgt de reus. Maar na anderhalf jaar delibereren voelt het voor ons als een vertrouwde deal”, zegt CEO Frans Davelaar aan het Financieele Dagblad. Zijn bedrijf neemt Office Centre volgens de zakenkrant over voor ongeveer 40 miljoen euro. Alle 550 jobs bij Office Centre zouden na de overname behouden blijven, net als de 125 banen bij KantoorExpert. Wel wil de overnemer andere accenten leggen: de focus moet meer op de lokale markt en op de behoeften van de klant komen te liggen. 

 

Verder zal de naam Office Centre opnieuw worden gebruikt, ook op de gevels van de winkels, want die blijft volgens Davelaar een begrip. Toch is de winstmarge van het bedrijf vandaag marginaal: “De kosten voor bijvoorbeeld IT-systemen zijn te hoog voor een nationaal werkzaam bedrijf. Daar kunnen we op besparen”, aldus de kandidaat-koper aan FD.

 

Past niet binnen de organisatie

Staples bevestigt in gesprek te zijn met een potentiële koper voor de Nederlandse winkels, maar spreekt nog niet over een deal. “Soms bevinden de beste oplossingen voor onze klanten en medewerkers zich niet binnen onze organisatie, dat is de reden dat wij momenteel gesprekken voeren”, verklaart CEO Dolph Westerbos. “Ons belangrijkste doel is om de best mogelijke kansen en omstandigheden te creëren voor ons getalenteerde retailteam in Nederland en om te blijven voldoen aan de vraag van onze klanten”, aldus nog Westerbos.

 

De verkoop zou er komen nadat Staples zijn Europese afdeling verkocht aan investeerdersgroep Cerberus. Die mikt hoofdzakelijk op grote bedrijven als klanten en heeft daarom geen interesse in Office Centre. De 'prooi' is goed voor een jaaromzet van zo’n 80 miljoen euro, heel wat meer dan de 13,5 miljoen euro die KantoorExpert vorig jaar boekte.