Kijken Chinese inlichtingendiensten mee bij Alibaba in Luik?

hxdbzxy / Shutterstock.com

De kans dat Alibaba in Luik Chinese inlichtingenagenten heeft rondlopen, is zeer reëel. Ook speelt de e-commercereus wellicht persoonsgegevens vanuit België door aan China. Dat bevestigt Minister van Justitie Van Quickenborne.

 

Toegang tot gevoelige informatie

Chinese bedrijven, en zeker grootmachten zoals Alibaba, opereren onder het nauwlettend oog van de Chinese overheid. Het communistische land heeft zelfs wetgeving die stipuleert dat alle bedrijven verplicht moeten samenwerken met de nationale inlichtingendiensten en hen steeds toegang moeten verschaffen. Zo ook op Belgische bodem, waar Alibaba in de luchthaven van Luik een belangrijke logistieke hub heeft.


Het is dus absoluut mogelijk dat Alibaba Chinese staatsagenten heeft binnengeloodst op de luchthaven en het land zo toegang heeft tot gevoelige en beveiligde delen van de luchthaven. Uit een parlementaire vraag van Ecolo-parlementslid Samuel Cogolati blijkt dat de Belgische Staatsveiligheid zich hier wel degelijk van bewust is en de situatie op de voet volgt. Dat bericht de zakenkrant L’Echo. 


Maar ook dat persoonsgegevens via Alibaba in Luik naar China doorlekken is “zeer waarschijnlijk”, geeft minister Vincent Van Quickenborne grif toe. Al heeft niemand daar zekerheid over. “Alibaba zal het Chinese veiligheidsapparaat ook moeten gehoorzamen als die toegang wenst tot potentieel gevoelige commerciële en persoonlijke gegevens waarover Alibaba beschikt in het kader van haar activiteiten in Luik”, klonk het. Een wet uit 2016 verplicht Chinese bedrijven immers ook om hun gegevens op lokale Chinese servers op te slaan en Chinese veiligheidsdiensten ruime toegang te geven tot die computerservers.

 

Offer op het altaar van e-commerce

Het nieuws bevestigt waar RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck al langer voor waarschuwt: de groei van Chinese technologiespelers en hun toenemende succes in Europa, betekent ook een toenemende greep van de Chinese staat op het Westen. De Chinese overheid kijkt steeds over de schouders mee. Anders gezegd: we hebben bijna allemaal een Chinees in onze broekzak.


Parlementair Cogolati wil nu dat investeringen uit het buitenland gescreend worden en daar meer controle op komt. "Wij kunnen niet aanvaarden dat Luik een pion wordt in de economische expansiestrategie van China", aldus het parlementslid, die vervolgde: “Wij gaan onze fundamentele vrijheden niet opofferen op het altaar van de elektronische handel.”