Kinepolis-topman gaat aan de slag bij Standaard Boekhandel

RetailDetail

In maart wordt Carl Lenaerts de nieuwe CEO van Standaard Boekhandel. Lenaerts komt over van Kinepolis, waar hij aan het hoofd staat van de Belux-activiteiten.

 

Financiële ervaring

Standaard Boekhandel is de grootste boekenverkoper van Vlaanderen. Voorzitter Frans Schotte heeft de komst van Lenaerts al bevestigd aan De Tijd: vanaf maart wordt hij de nieuwe topman van de winkelketen. 

 

Voor de 51-jarige Lenaerts is de boekenbranche vrij onbekend terrein. Hij werkt al elf jaar bij Kinepolis, waar hij momenteel de Belux-activiteiten leidt. In 2014 verliet hij de bioscoopgroep even voor Club Brugge, maar dat avontuur duurde slechts 15 maanden. Lenaerts was ook meer dan tien jaar actief bij het toenmalige Dexia. "De persoonlijke stijl van Carl, zijn financiële ervaring en zijn klantgerichte aanpak gaven de doorslag voor onze keuze", zegt Schotte.

 

Als nieuwe CEO zal Lenaerts zich in de eerste plaats concentreren op de winkels van Standaard Boekhandel. Frans Schotte van zijn kant blijft ook de komende drie jaar voorzitter en gaat zich vooral toeleggen op de sputterende Club-winkels.

 

Opnieuw winst maken

De voorbije jaren is de concurrentie van e-commercespelers als bol.com en Amazon sterk toegenomen. Daarnaast lijdt de boekenverkoop onder de opkomst van sociale media en streamingplatforms. Toch is Schotte optimistisch voor het lopende jaar.

 

“Als we de verkoop twee jaar geleden van de tak schoolboeken niet meerekenen, stevenen voor dit jaar af op een stijging van de omzet met 10 tot 15 miljoen euro en verwachten we opnieuw nettowinst.” In 2020 leed de boekenverkoper nog een verlies van 1,2 miljoen euro.