Kinepolis wil alle Belgische Utopolis-bioscopen van de hand doen

Kinepolis wil alle Belgische Utopolis-bioscopen van de hand doen

Kinepolis wil alle Belgische Utopolis-bioscopen van de hand doen

Kinepolis is van plan om de vier Belgische bioscopen van de groep Utopolis te verkopen aan zijn Franse concurrent UGC. Het Luxemburgse Utopolis is nog maar sinds vorig jaar in handen van Kinepolis.

Te groot marktaandeel

De verkoop van de filialen komt er op vraag van de Belgische Mededingingsautoriteit, die had geëist dat Kinepolis minstens twee filialen van Utopolis zou verkopen. De BMA vreesde dat Kinepolis anders te dominant zou worden op de Belgische markt, waar het voor de overname al een marktaandeel van 44% had.

 

Als de overname er komt, is dat meteen de grootste Belgische deal voor UGC. De Franse groep zou er zo in één keer 30 zalen, meer dan 5.500 plaatsen en 1,2 miljoen bezoekers bij krijgen. Ook Pathé, Euroscoop en Imagix hadden interesse in een overname, maar Kinepolis heeft al bevestigd dat het momenteel exclusieve gesprekken voert met UGC. Dat zou volgens bronnen een prijs betalen tussen 25 en 40 miljoen euro.

 

UGC heeft momenteel twee bioscopen in Brussel en eentje in Antwerpen, goed voor een marktaandeel van ongeveer 12%. Bij een overname van de vier bioscopen zal dat dus gevoelig stijgen. Utopolis van zijn kant heeft naast de vier Belgische bioscopen ook nog vijf filialen in Nederland, drie in Luxemburg en eentje in Frankrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Flamant in handen van Besix

25/05/2018

Interieurspecialist Flamant, met vijf winkels in België en één in Parijs, wordt overgenomen door bouwgroep Besix. Voormalig Brantano-topman Kurt Moons wordt CEO en moet het bedrijf een doorstart bezorgen.

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.