Kinepolis wil alle Belgische Utopolis-bioscopen van de hand doen

Kinepolis wil alle Belgische Utopolis-bioscopen van de hand doen

Kinepolis is van plan om de vier Belgische bioscopen van de groep Utopolis te verkopen aan zijn Franse concurrent UGC. Het Luxemburgse Utopolis is nog maar sinds vorig jaar in handen van Kinepolis.

Te groot marktaandeel

De verkoop van de filialen komt er op vraag van de Belgische Mededingingsautoriteit, die had geëist dat Kinepolis minstens twee filialen van Utopolis zou verkopen. De BMA vreesde dat Kinepolis anders te dominant zou worden op de Belgische markt, waar het voor de overname al een marktaandeel van 44% had.

 

Als de overname er komt, is dat meteen de grootste Belgische deal voor UGC. De Franse groep zou er zo in één keer 30 zalen, meer dan 5.500 plaatsen en 1,2 miljoen bezoekers bij krijgen. Ook Pathé, Euroscoop en Imagix hadden interesse in een overname, maar Kinepolis heeft al bevestigd dat het momenteel exclusieve gesprekken voert met UGC. Dat zou volgens bronnen een prijs betalen tussen 25 en 40 miljoen euro.

 

UGC heeft momenteel twee bioscopen in Brussel en eentje in Antwerpen, goed voor een marktaandeel van ongeveer 12%. Bij een overname van de vier bioscopen zal dat dus gevoelig stijgen. Utopolis van zijn kant heeft naast de vier Belgische bioscopen ook nog vijf filialen in Nederland, drie in Luxemburg en eentje in Frankrijk.