"Koop veilig, koop niet op AliExpress, eBay of Amazon"

"Koop veilig, koop niet op AliExpress, eBay of Amazon"
Shutterstock.com

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop verkopen grote buitenlandse online platformen (zoals AliExpress, Amazon of eBay) voor het merendeel producten die niet voldoen aan de Europese veiligheidsregels, en raadt consumenten dan ook aan om de betrokken platformen links te laten liggen.

 

Niet conform

Liefst twee derde van de artikelen in het onderzoek bleken niet te beantwoorden aan de Europese veiligheidsnormen. Enkele geteste USB-laders konden kortsluiting geven en vuur vatten en van de aangekochte rookmelders voldeed geen enkele (wegens te stil of zelfs helemaal niet werkend). Verder stelden de onderzoekers nog een heleboel tekortkomingen vast bij kinderspeelgoed, ballonnen, tandbleekmiddelen en kerstverlichting. Vaak ontbrak ook een duidelijke handleiding, of was de info enkel beschikbaar in het Chinees.

 

"Wij raden aan om bij Europese webwinkels te kopen die wél de Europese veiligheidsnormen respecteren, of gewoon in de offline winkel in de winkelstraat" zegt Simon November van Test-Aankoop aan de VRT. "Als dingen zo goedkoop zijn, dan is daar een reden voor. Dan is het vaak hele gebrekkige kwaliteit. En dan betekent dat vaak dat in de productielanden geen normen zijn rond veiligheid."

 

Test-Aankoop zette in samenwerking met vijf andere consumentenorganisaties een onderzoek op naar de veiligheid van artikelen die te koop zijn bij grote buitenlandse webwinkels als AliExpress, Amazon, eBay, LightInTheBox en Wish. Ze bestelden er 250 producten en lieten die in laboratoria testen op veiligheid.