Kost coronavirus 20.000 Britse winkels het leven?

Winkelstraat in Somerset
Shutterstock

Mogelijk valt het doek over meer dan 20.000 Britse winkels, ook wanneer de lockdown wordt opgeheven. Het Britse Centrum voor Retail Research vreest ook dat een kwart miljoen retailjobs onherroepelijk verloren gaan.

 

Sluitingen nu al aan het plannen

Ook in het Verenigd Koninkrijk moeten sinds maandagavond alle niet-essentiële winkels dicht als isolatiemaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus, maar retaildeskundigen vrezen dat heel wat onder hen de deuren nooit meer zullen openen. De coronapandemie kan weleens de genadeslag zijn voor veel retailers en winkeliers die, meer nog in het VK dan in de Benelux, het water al aan de lippen hadden

 

Het Centre for Retail Research (CRR) berekende dat tegen het einde van 2020 in totaal 20.620 winkels permanent zullen sluiten. Dat betekent een stijging van 4.547 handelszaken tegenover 2019. Hierdoor, en ook door kostenbesparingen, zullen bovendien 235.714 retailbanen verloren gaan na de corona-lockdown, zo bericht FashionUnited.

 

Grote retailers zijn die sluitingen overigens nu al aan het beramen, meent professor Joshua Bamfield, directeur van het CRR: "We verwachten dat grote retailbedrijven nu aan het bekijken zijn hoeveel winkels ze in 2021 en verder precies open zullen houden om in de toekomst succesvol vooruit te kunnen. Ze zullen nu plannen maken om die doelstellingen te bereiken." Enkele Scandinavische ketens bewijzen al dat dit scenario wel degelijk bewaarheid kan worden.

 

Overheidssteun helpt wel

Wel zijn er een aantal hoopgevende signalen: de steunmaatregelen van de overheid zullen het aantal winkelsluitingen en ontslagen volgens Bamfield aanzienlijk beperken. Zo zijn retailers het hele jaar lang vrijgesteld van de taks op bedrijfsvastgoed en is er een systeem van overheidskrediet en -leningen opgezet.

 

Ook zal het herstel na de lockdown - volgens het CRR - de vorm van een gematigde V-curve aannemen, waarbij mensen zich tegen het einde van de zomer mogelijk even laten gaan en er een piek aan uitgaven komt. Of het rapport daarbij rekening houdt met de verwachte verlenging van de isolatiemaatregelen, is echter niet duidelijk. Bovendien lieten experts van de OESO eerder al verstaan dat zo'n V-curve met snel herstel vermoedelijk een veel te positieve inschatting is.