Kraft Heinz trekt overnamebod Unilever in

Kraft Heinz trekt overnamebod Unilever in
Shutterstock

Kraft Heinz heeft besloten om niet langer een overname van Unilever na te jagen. Eind vorige week deed het nog een bod op het bedrijf van meer dan 130 miljard euro, maar uiteindelijk kwam het dus niet tot een akkoord.

Verschil in bedrijfscultuur

Het nieuws wordt door beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht naar buiten gebracht. Daarin staat te lezen dat op vriendschappelijke basis besloten is om de gesprekken stop te zetten. Kraft Heinz voegt er nog aan toe dat het veel respect heeft voor de cultuur, strategie en het leiderschap bij Unilever. De kans is dan ook groot dat een verschil in bedrijfscultuur de achterliggende reden is voor het stopzetten van de gesprekken.

 

Het zou uiteindelijk CEO Paul Polman van Unilever zijn geweest die zijn raad van bestuur heeft weten te overtuigen dat een overname een slecht idee zou zijn. Onder zijn bewind voert Unilever een strategie van duurzaam ondernemen en langetermijnvisie, een strategie die haaks op die van Kraft Heinz zou staan.

 

Omdat een vriendschappelijke overname zo geen mogelijkheid meer was, werd besloten om een overname niet langer na te streven. Vooral miljardair Warren Buffett, aandeelhouder bij Kraft Heinz, liet eerder al verstaan dat hij geen fan is van vijandige overnames.