Kwart meer winkeldiefstallen rond eindejaar

Shutterstock

De ruime eindejaarsperiode is hét hoogseizoen voor winkeldiefstallen: tot en met februari gebeuren er doorgaans tot een kwart méér feiten dan in de rest van het jaar, zo blijkt uit cijfers van bewakingsgroep Securitas.

Vooral voeding, elektro en kleding

 

Jaarlijks worden in ons land zo’n 12.795 dieven betrapt. Alleen al de bewakingsagenten van Securitas betrapten er de voorbije zeven jaar zo’n 50.000, en zij merkten een opvallende stijging in de periode van december tot en met februari. Opmerkelijk: bij één op zes diefstallen (17,1%) wordt voeding gestolen. Elektronica (13%) en kleding (12,3%) vervolledigen het podium. Hoewel 17 op de 100 dieven er vandoor gaan met een tegenwaarde van meer dan 100 euro, heeft het gros van de diefstallen (38%) toch betrekking op goederen van minder dan 20 euro.

 

“Vooral bij etenswaren gaat het om kleinere bedragen”, zegt Arnaud De Turck van Securitas in Het Laatste Nieuws. “Dat wijst op diefstal uit financiële noodzaak, en dus niet op feiten gepleegd door georganiseerde bendes.” Wat niet wegneemt dat het totaalbedrag flink oploopt: volgens cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid ging het in 2017 alles samen om 520.472 euro. Ook opvallend: bijna een derde van de diefstallen wordt gepleegd door medewerkers van de winkel zelf.