Kwart winkels overtreedt coronamaatregelen

Shutterstock.com

Bij een kwart van de inspecties bij handelaars stelde de FOD Volksgezondheid inbreuken op de coronamaatregelen vast. Er werd vooral niet duidelijk genoeg over de maatregelen gecommuniceerd tegenover klanten. 

 

Boetes tot 750 euro

Nu de kappers en straks ook de contactberoepen weer mogen opstarten, wijst de FOD Volksgezondheid nog eens op het belang van de preventiemaatregelen in handelszaken. Zo’n 28% van de Belgische handelaars respecteerde immers alle regels tijdens 6.500 controles in het voorbije kwartaal. Dat communiceert de FOD Volksgezondheid aan De Standaard.


De controles gebeurden eerst weliswaar bij kleinere winkels, zoals nachtwinkels en krantenwinkels, maar later kwamen ook bankkantoren, detailzaken en autoshowrooms aan de beurt. Als er overtredingen werden vastgesteld, maakten de inspecteurs een proces-verbaal op. In 800 gevallen bleef het bij een waarschuwing, maar wie niet in regel is riskeert boetes van 750 euro.

 

Geen affiches of alcoholgel

Het niet duidelijk of voldoende informeren van klanten over de geldende maatregelen, was de meest voorkomende inbreuk (923 gevallen). Affiches met de preventiemaatregelen moeten immers verplicht en zichtbaar uithangen. Ook voor een gebrek aan alcoholgel voor klanten (586), het niet of dragen van mondkapjes door het personeel (477) en onvoldoende inspanningen tot ‘social distancing’ (153) werden geregeld pv’s opgesteld. In 81 gevallen waren meer klanten in de winkel dan toegestaan.


Er zijn weliswaar duidelijk verschillen tussen de sectoren: liefst de helft van de nachtwinkels en kleine kruidenierszaken bleek steken te laten vallen. Ook 33% van de krantenwinkels en 35% garage-showrooms respecteerden niet alle regels. “We doen daarom nogmaals een oproep aan alle zaken om meer in te zetten op preventiemaatregelen, zodat we samen deze crisis kunnen bestrijden”, klinkt het dus bij de overheidsdienst.