Lego bouwt aan groei in het Oosten en in Afrika na omzetklap | RetailDetail

Lego bouwt aan groei in het Oosten en Afrika na omzetklap

Lego bouwt aan groei in het Oosten en Afrika na omzetklap
Foto: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Lego zag zijn omzet in 2017 voor het eerst in dertien jaar dalen. Zowel in zowel Europa als in Noord-Amerika vielen de verkoopcijfers voor de Deense speelgoedproducent tegen, maar de nieuwe topman ziet toch beterschap.

 

Eerste omzetdaling in 13 jaar

De omzet van Lego ging er vorig jaar 8% op achteruit: het totale verkoopcijfer kwam uit op 35 miljard Deense kroon (zo’n 4,7 miljard euro), goed voor de eerste omzetdaling in liefst dertien jaar tijd. De winst daalde met ongeveer een kwart, van 9,4 naar 7,8 miljard kroon (circa 1 miljard euro). 

 

2017 was daardoor een bewogen jaar voor de maker van de legendarische bouwsteentjes. In de loop van het jaar stuurde het voormalig CEO Bali Padda al de laan uit, na slechts acht maanden aan het hoofd van het speelgoedbedrijf, en kondigde het een reorganisatie aan waarbij wereldwijd 1400 banen op de schop gingen. Daarbij kwamen tegenvallende verkopen, waardoor Lego met voorraadoverschotten kwam te zitten en zich genoodzaakt zag flink in kortingen te investeren.

 

Al beter dan vorig jaar

Toch vindt nieuwe CEO Niels Christiansen dat Lego vandaag in betere papieren zit dan een jaar voordien, ook al geeft hij toe niet tevreden te zijn met de resultaten. Volgens Christiansen zorgde de onophoudelijke groei er tot nu toe voor dat de organisatie groot en vooral log werd, waardoor het opportuniteiten miste en te veel bleef steken in verzadigde markten.

 

Zo ziet de blokjesmaker nog veel groeikansen in China, het Midden-Oosten en Afrika. In China tekende Lego vorig jaar immers wel een mooie omzetstijging op. Dit jaar is het de bedoeling om ook nog een kantoor in Dubai te openen om verder in te zetten op de Afrikaanse en Oosterse markten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Back to top