Leuvense handelaars zorgen voor kansarmen

Leuvense handelaars zorgen voor kansarmen
Stad Leuven

Gisteren is Enchanté Leuven gelanceerd, een handelaarsnetwerk dat gratis diensten biedt aan kansarmen. Denk daarbij aan een gratis koffietje of wc-bezoek. Het netwerk kwam er op initiatief van enkele lokale welzijnsorganisaties.

 

"Hartelijke handelaars"

Enchanté Leuven omschrijft zichzelf als een ‘netwerk van hartelijke handelaars’. Ze geven gratis kleine diensten, zoals de mogelijkheid om smartphone op te laden, aan wie het echt nodig heeft. Reeds 24 handelaars hebben zich intussen aangesloten bij het netwerk, waarvan het grootste deel horecazaken. De initiatiefnemers hopen dat nog meer handelaars het project zullen steunen, schrijft De Standaard.

 

Door een sticker op de etalage te hangen, kunnen deelnemende handelszaken duidelijk maken welke diensten ze aanbieden. Die kan vele vormen aannemen, gaande van een gratis toiletbezoek tot een gratis haarsnit. Gewone burgers kunnen in die handelszaken ook betalen voor een koffie of een maaltijd, die later door iemand anders kan geconsumeerd worden.

 

Het initiatief kwam van welzijnsorganisaties zoals de Wissel, de Wingerd en ’t Lampeke, in navolging van een gelijkaardig concept in Gent. De stad steunt het project financieel, onder meer door de kosten voor de opmaak en druk van een zesmaandelijkse informatieve folder te dragen. "Mensen ontdekken bij welke handelaren ze terecht kunnen voor een babbeltje, om even op te warmen of het toilet te gebruiken of om te genieten van een uitgestelde koffie of maaltijd. Daarnaast stimuleert het de Leuvense handelaren om een breder publiek te bereiken, waardoor de sociale samenhang in Leuven nog versterkt wordt. Zo’n warm en hartelijk initiatief verdient het om eens flink in de bloemetjes gezet te worden", vertelt Bieke Verlinden (foto), schepen van zorg en welzijn.