Leveringsproblemen bij Action door coronavertraging

Gevel winkel van retailer Action
Foto: defotoberg / Shutterstock.com

De winkels van Action geraken niet op tijd gevuld. Door vertragingen in China en verminderde activiteit in de distributiecentra was de discounter niet klaar voor de overrompeling na de lockdown: lege rekken zijn tot op vandaag het gevolg.

 

Valse start na noodstop

De keten bevestigt leveringsproblemen ten gevolge van de coronacrisis aan de Nederlandse radiozender BNR. Wekenlang draaiden de distributiecentra in Duitsland, Frankrijk en Polen op verminderde capaciteit of waren ze zelfs helemaal dicht. Daardoor bevond zich in de distributiecentra ook nog heel wat achterhaalde voorraad, zoals paasartikelen, toen de winkels in onder meer België en Frankrijk plots weer open mochten.

 

De non-fooddiscounter was ook niet klaar voor de grote drukte in die landen bij de heropening: "We zijn met een noodstop stilgevallen en moesten daarna als een raket weer verkopen. In België en Frankrijk stonden enorme rijen voor de deur", zegt woordvoerder Yvette Moll tegenover BNR. Het viel de keten trouwens op dat de consumenten toen nog aan het hamsteren sloegen.

 

Bijkomend kampt Action met vertraagde leveringen uit China, naar verluidt niet zozeer bij de rechtstreekse import maar vooral bij leveringen die via tussenhandelaars komen. Om lege rekken zoveel mogelijk te voorkomen, herbekijkt de retailer zijn logistiek en wordt met voorraden geschoven. Een Nederlands magazijn belevert momenteel bijvoorbeeld zelfs winkels in Frankrijk. Hoewel de voorhanden voorraad sterk varieert van winkel tot winkel, kunnen de tekorten tot 15% van het assortiment oplopen.