Liveblog coronacrisis: alle "niet-essentiële" ketens sluiten

"Volgende klant aub": bij Aldi nu ook bij het binnengaan
Foto: photocritical / Shutterstock.com

Ook dinsdag 17 maart belooft een dag te worden waarin het coronavirus erg tekeer gaat. Wij bundelen voor u de belangrijkste nieuwtjes.

 

 HOOFDPUNTEN

  • Nog meer ketens sluiten hun deuren, bijvoorbeeld Blokker, Brantano, MediaMarkt en Vanden Borre. Ikea sluit zijn Belgische én Nederlandse vestigingen.

  • Aldi volgt Delhaize en legt een maximum op het aantal klanten dat tegelijk de winkel binnen mag (in dit geval: 25). Comeos meldt nu dat alle supermarkten de toegang gaan beperken om stormlopen tegen te gaan.

  • Amazon werft 100.000 mensen aan om de stijgende vraag aan te kunnen

 

LIVEBLOG

21:15: Zo, daarmee sluiten we onze tweede dag crisisverslaggeving af. We zijn in gedachten uiteraard bij iedereen die getroffen wordt, zowel retailers en mensen uit de horeca als mensen die nog veel directer door het coronavirus getroffen worden. 

20:35: Het is nu officieel: België gaat morgen in 'lockdown' (zonder dat het ook echt zo genoemd mag worden). Aan de lange lijst van modewinkels en elektrozaken die al spontaan sloten, kunnen we nu "alle andere niet-essentiële winkels" toevoegen. Supermarkten moeten naast de al bestaande begrenzing van één klant per tien vierkante meter nu ook elke klant na maximaal dertig minuten buitenwerken. Daarnaast mogen ook enkel apothekers, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en nachtwinkels open blijven. 

20:00: Carrefour België brengt transparante schermen in plexiglas aan tussen elke kassa en klanten. Er zal ook markering op de grond worden aangebracht om de gewenste afstand van 1 meter tussen twee personen weer te geven, vooral bij de kassa’s, de receptie en bedieningsstanden (bijvoorbeeld traiteur).

19:10: Bol.com past z’n communicatie en campagnes aan naar de moeilijke situatie. Het bedrijf wil voorrang geven aan de artikelen die nu het hardst nodig zijn en biedt daarom voorlopig geen Dagdeals meer aan. Ook stopt bol.com de verkoop van mondkapjes, zodat die beschikbaar komen voor het zorgpersoneel.

19:04: Geen halve maatregel bij schoenketen Berca: die sluit niet alleen alle fysieke winkels maar ook de webshop tot 3 april. Het bedrijf wil zo elk gezondheidsrisico uitsluiten.

17:45: In Nederland sluit IKEA alle 13 winkels. Producten bestellen via IKEA.nl en thuis laten bezorgen of de online bestelling zelf ophalen bij de winkel blijft mogelijk.

17:33: Slagerijketen Renmans laat maximaal drie klanten tegelijk binnen in de beenhouwerij. Om de wachttijden te beperken, vraagt het bedrijf om op voorhand te bestellen (telefonisch of online via de website). Vanaf zaterdag 21 maart werkt de slagerij enkel nog op bestelling. De winkels accepteren tijdelijk geen herbruikbare tassen meer.

17:20: Hans Anders houdt voortaan eveneens zijn brillenwinkels dicht.

17:08Carrefour Market Mestdagh plaatst schermen van plexiglas aan de kassa's voor de veiligheid van zowel medewerkers als klanten. De supermarktgroep vraagt verder aan klanten om veilige afstanden te bewaren en ook aan de kassa's mag de lopende band slechts door één klant tegelijkertijd worden gebruikt.Ook Albert Heijn installeert plexi-schermen aan de kassa's van de supermarkten, zo bericht De Morgen.

16:16: Zonet heeft ook C&A al zijn Belgische winkels gesloten tot 3 april. De winkels in Luxemburg waren gisteren al gesloten. Ook juweliersketen Pandora en het West-Vlaamse Brooklyn sluiten alle Belgische winkels.

16:05: De christelijke vakbond ACV meldt dat nog een hele reeks modewinkels de deuren gesloten heeft. Dat geldt voor alle Belgische winkels van H&M en de Belgische winkels van alle ketens die behoren tot Inditex.

15:14: Ook Galeria Inno meldt in een persbericht dat alle Belgische vestigingen zullen sluiten. 

14:58: De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt alle landen om de "meest drastische maatregelen" te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Het is maar zeer de vraag hoe lang de gloednieuwe regering-Wilmès II deze oproep zal negeren.

14:04: De Colruyt Groep kondigt aan dat al zijn non-foodwinkels sluiten. Het gaat daarbij om Dreambaby, Dreamland en Fiets! - inclusief de pop-ups voor tuin en terras die Dreamland onlangs opende. De Halse retailer gaat ook telewerk toestaan voor zijn medewerkers in ondersteunende diensten, maar aan heel wat anderen zal ook gevraagd worden om in plaats daarvan te komen helpen in de winkels of met de logistiek. 

13:51: Wie boeken wil hamsteren voor een mogelijke toekomstige 'lockdown' is eraan voor de moeite bij Standaard Boekhandel. Ook die sluit vanaf morgen immers al zijn winkels tot de ergste piek van de coronacrisis voorbij is. 

12:55: Maisons du Monde is de recentste keten die heeft besloten al zijn Belgische winkels te sluiten. Ook de Franse keten gaf geen einddatum op.

12:10: In navolging van Delhaize en Aldi gaan alle supermarkten de regel toepassen dat maar maximaal één klant per tien vierkante meter wordt toegelaten. Dat is afgesproken binnen sectororganisatie Comeos.

11:52: Drie nieuwe ketens bevestigen hun algemene sluiting aan RetailDetail: LolaLiza, Maxi Toys en Opnieuw & Co.

11:37: Ondertussen bereiken ons berichten over sluitingen bij Ikea. Alle Duitse vestigingen gaan dicht, maar ook in België sluiten enkele vestigingen de deuren. Het gaat daarbij om de winkels in Aarlen,Gent, Luik, Wilrijk en Zaventem, meldt de Zweedse woonwinkelketen op zijn website. 

10:53: In Nederland sluiten ook een hele reeks winkels de deuren. Opvallend daarbij zijn de telecomoperatoren KPN en T-Mobile.

10:41: Ook MediaMarkt sluit zijn Belgische winkels, zelfs het afhalen van online bestellingen is niet meer aan de orde. De webshop blijft wel open voor thuisleveringen. In Nederland worden de winkels niet gesloten, maar blijven ze wel verkort open.

10:25: In alle telewerkgeweld één tegendraads geluid: Colruyt staat zijn werknemers niet toe om van thuis uit te werken. "Niet mogelijk" en "werk en privé scheiden", klinkt het in Halle.

09:45: Ook Krëfel sluit zijn winkels "tot nader order", laat de keten weten op Facebook.

09:34: Nespresso sluit nu ook zijn Nederlandse winkels. Gisteren waren de Belgische en Luxemburgse vestigingen al op slot gegaan.

09:25: Onze ijverige redacteur heeft een circulerend lijstje met gesloten ketens voor u gecheckt. Zo zijn Bel&Bo, e5 Mode, Filou & friends, ICI Paris XL, Kruidvat, ModeMakers en United Brands allemaal "tot nader order" gesloten.

09:15: In het kustplaatsje De Panne worden ook tabakswinkels gesloten. Daar vrezen ze immers een enorme toeloop van Fransen die niet meer in hun eigen land aan tabak geraken, nu dat land in lockdown gegaan is.

09:09: Ook Blokker zal tot en met 5 april zijn Belgische vestigingen sluiten. Opmerkelijk is dat het bedrijf claimt dat de nieuwe eigenaar, Dirk Bron, géén tijdelijke werkloosheid zal inroepen tot eind maart: alle lonen zouden volledig worden uitbetaald.

08:52: Amazon gaat 100.000 mensen aanwerven om aan de stijgende vraag te voldoen, nu steeds meer fysieke winkels sluiten. Opmerkelijk daarbij is dat het bedrijf zich specifiek richt naar mensen die werken in bedrijven die door de crisis gesloten zijn.

08:37: Fnac Darty, van de ketens Fnac en Vanden Borre, sluit zijn Belgische winkels "tot nader order". Het Franse bedrijf roept ook op om "hun favoriete winkels te ondersteunen door te kopen op Belgische e-commercewebsites".

08:35: Ook supermarktketen Aldi zal het aantal klanten in zijn winkels beperken. Per vestiging mogen nog maar 25 mensen tegelijk de winkel in, bericht de keten. Daarmee volgt de discounter Delhaize, dat gisteren al een soortgelijke maatregel invoerde.

08:33: Steeds meer ketens volgen het voorbeeld van JBC en sluiten ook op weekdagen de deuren. Zo post Brantano op Facebook dat het "tijdelijk" de winkels sluit, net als papierwarenketen Ava. Op sommige groepen circuleren veel langere lijsten, die proberen we voor u te controleren.

08:30: Goeiemorgen! Ook vandaag brengen we een liveblog met coronanieuws, die specifiek is samengesteld voor retailers. Waar het kan, diepen we het nieuws verder uit tot aparte artikels. Voor het overzicht van gisteren, verwijzen we naar dit artikel.