Liveblog coronacrisis: wereldwijd sluiten winkels; wie maakt er het beste van?

Archieffoto: de retailsector gaat gebukt onder het coronavirus
Photo: Shutterstock

Ook de retailsector ontkomt niet aan de ravage die het coronavirus aanricht. Op deze pagina proberen we het retail-gerelateerde nieuws voor u bij te houden. Waar mogelijk linken we naar andere pagina's die dieper ingaan op deze onderwerpen.

 

 HOOFDPUNTEN

  • JBC, Proximus, Coolblue, Torfs sluiten Belgische winkels

  • Verschillende buitenlandse overheden - waaronder nu ook Duitsland - verplichten winkelsluitingen

  • Retailers reageren: soms op het randje, soms leuk en creatief

 

LIVEBLOG

20:30: Zo sluiten we deze liveblog af voor deze maandag 16 maart. Vanaf morgenvroeg zijn we weer tot uw dienst.

19:33: Vanaf dinsdagochtend 17 maart verscherpt Delhaize de maatregelen: 65-plussers krijgen voorrang in de winkels van 8 tot 9 u ’s morgens, en er geldt in alle winkels een maximum van één klant per 15 m². Hier lees je er meer over.

19:18: Ook ZEB Groep, het moederbedrijf van de multibrand fashion stores ZEB, The Fashion Store, PointCarré en ZEB For Stars, kondigt nu de tijdelijke sluiting aan van 113 vestigingen, om zo sneller een halt te roepen aan de verdere verspreiding van het coronavirus. Op het hoofdkantoor in Merchtem wordt er er maximaal ingezet op telewerk om besmetting te voorkomen. 

17:56: Het land vanwaar Nestlé afkomstig is, Zwitserland, is de nieuwste toevoeging aan het lijstje landen dat alle winkels (behalve voedingswinkels en apothekers) doet sluiten. De Alpenstaat gaat zelfs het leger inzetten om toe te zien op de naleving van deze maatregel.

17:52: Nespresso sluit zijn Belgische en Luxemburgse winkels. Thuislevering wordt gratis in de periode waarin de winkels dicht blijven, zegt de Nestlé-dochter.

17:19: Ook Switch, net overgenomen door een Franse verzekeraar, sluit zijn Belgische winkels. De 21 winkels én de hersteldiensten gaan dicht, de B2B-activiteiten blijven wel doordraaien.

16:16: Ook Duitsland volgt de vaart der volkeren: de federale regering laat alle niet-essentiële winkels sluiten. Een uitzondering voor o.a. supermarkten, apothekers, krantenwinkels en benzinestations is wel voorzien, meldt The Economist. De grenzen worden ook gesloten voor niet-essentiële reizen.

15:48: Restaurantketen Exki sluit al zijn vestigingen. In België was dat al eerder het geval, nu gaan over de hele wereld alle Exki's dicht. In tegenstelling tot veel concurrenten zal de keten ook geen afhaalmogelijkheden (meer) bieden, meldt De Morgen.

15:19: Schoenenketen Torfs gaat zijn winkels toch niet langer openhouden. Eerder had de keten twee laatavondopeningen aangekondigd om de verplichte zaterdagsluiting te compenseren, maar die gaan dus niet door. Meer nog, de keten zal zelfs al zijn winkels sluiten.

14:32: Uit verschillende bronnen vernemen we dat ook Decathlon en Giks Mode hun Belgische winkels sluiten. De sportretailer bevestigt via een persbericht, maar meldt dat de winkels nog wel open blijven als afhaalpunt voor online bestellingen.

14:20: Alibaba-stichter Jack Ma heeft, "dankzij de persoonlijke tussenkomst van de Koning", een schenking van een half miljoen mondmaskers en 30.000 corona-testkits gedaan. Het eerste deel zou vanavond al aankomen in Luik, waar Alibaba een Europese hub heeft.

14:05: Nog een wereldwijd merk dat zijn winkels allemaal sluit: Urban Outfitters. Dat doen ze om de veiligheid van de hele gemeenschap te beschermen, staat op Facebook.

13:42: De Belgische modeketen Xandres gaat mondmaskers maken, nu met een overheidsbestelling van vijf miljoen maskers gefraudeerd blijkt. De stiksters die normaal kleding retoucheren, hebben volgens een persbericht spontaan beslist te helpen. De keten wil de mondmaskers ter beschikking stellen van "mensen die proberen om de samenleving draaiende te houden". Op het adres staysafe@xandres.be kunnen supermarktmedewerkers, maaltijdbezorgers, postbodes, crèchemedewerkers enzovoort exemplaren aanvragen.

12:15: De stad Deinze heeft zijn supermarkten opgeroepen om alle mandjes op te bergen en enkel nog met winkelkarren te laten winkelen. Dat bericht (alweer) Spar.

12:12: De BBC bericht dat ook Primark heel wat vestigingen heeft moeten sluiten. Dat levert het aandeel van eigenaar AB Foods een dreun op.

11:45: Spar roept zijn klanten op om in zijn supermarkten niet meer te praten met anderen, en bij voorkeur alleen te komen winkelen.

11:17: Een Deense winkel heeft een originele manier gevonden om hamsteren tegen te gaan: "Handgels: 40kr/stuk (5 euro). Voor elke volgende fles: 1000kr (125 euro)."

11:12: Ook modeketen JBC sluit (vanaf 13u) al zijn winkels. Bestellingen via click&collect worden gratis naar klanten thuis opgestuurd.

10:36: Heel wat luchtvaartmaatschappijen schrappen de helft, driekwart of zelfs (bijna) al hun vluchten. Dat heeft ook rampzalige gevolgen voor de winkels op luchthavens.

10:25: Om tegemoet te komen aan zijn leveranciers die door de coronacrisis in de problemen kunnen geraken, zal de Britse supermarktketen Morrisons alle bestellingen onmiddellijk betalen, ook al heeft ze contractueel recht op tientallen dagen uitstel.

10:02: Louis Vuitton gaat zich de komende dagen toeleggen op ontsmettende handgels, en die gratis verdelen aan de Franse autoriteiten. Dat leerde de BBC alvast van eigenaar LVMH.

09:40: E-tailer Coolblue sluit zijn winkels in België en Nederland, en wil zo middelen vrijmaken voor de sterk toegenomen vraag naar online leveringen - vooral van items die thuiswerk mogelijk maken.

09:19: Belgen hamsteren wc-papier, pasta en bier... in Nederland gaan ze allemaal in de rij staan voor nog wat wiet. Het is maar waar je je prioriteiten legt?

09:06: Ook sportmerken Nike en Under Armour sluiten wereldwijd heel wat van hun vestigingen.

09:04: Ook in het Luikse zijn er supermarkten die enkele uren reserveren voor bejaarde klanten: DH vermeldt specifiek AD Delhaize.

09:02: Het is hartverwarmend hoe retailers tips delen om klanten toch te kunnen bedienen. RetailDetail balde ze samen in een lijst van zes positieve opportuniteiten, met dank aan o.a. Balls&Glory, Content, Cyaankali, For Men en Unizo.

08:53: In Frankrijk en Australië openen retailers 's ochtends de deuren enkel voor ouderen. Dat is onder andere zo voor de Carrefour in het Bretoense Lamballe, lezen we op Twitter.

08:36: Apple sluit al zijn vestigingen (ironisch genoeg, behalve die in China) wegens het coronavirus. 

08:33: Frankrijk voegt zich bij het rijtje landen waar winkels verplicht dicht moeten, lezen we op diverse media. Winkels die geen "essentiële" goederen verkopen, restaurants en cafés moeten dicht.

08:32: Telecomoperator Proximus gaat al zijn winkels sluiten, dus ook in de week. Ook interventies bij klanten worden beperkt, meldt het bedrijf in een persbericht.

08:30: Goeiemorgen! Onze înbox en sociale media puilen uit van het coronanieuws, daarom begint RetailDetail een liveblog die specifiek is samengesteld voor retailers. Waar het kan, diepen we het nieuws verder uit tot aparte artikels.