Inwoners Londen voorstander van verkeersvrije Oxford Street | RetailDetail

Londen wil Oxford Street verkeersvrij

Londen wil Oxford Street verkeersvrij
Shutterstock

In Londen hebben de plannen om Oxford Street volledig verkeersvrij te maken een flinke boost gekregen. nu blijkt dat ook de Londenaars voorstander zijn. Bijna twee op drie wil auto's immers bannen uit een van de drukste winkelstraten in de Britse hoofdstad.

Eind volgend jaar eerste ontwerp

12.000 omwoners, handelaars en bezoekers van Oxford Street lieten in de periode van april tot juni van dit jaar weten hoe ze dachten over het verkeersvrij maken van de winkelstraat. 62% zegt voorstander te zijn, terwijl 30% tegen is. Tegenstanders hebben vooral schrik dat de winkelstraat nog moeilijk te bereiken zal zijn en dat er extra files worden gecreëerd.

 

In november wordt er een nieuwe rondvraag georganiseerd en tegen december 2018 is er mogelijk een eerste ontwerp beschikbaar. Het plan is om vanaf 2021 Oxford Street volledig verkeersvrij te maken. Het komende jaar moet vooral bekeken worden hoe de voetgangerszone de omliggende straten zal beïnvloeden.

 

Dorpse Vlaming geen voorstander van voetgangerszone

In Brussel werd in 2016 ook een voetgangerszone geïnstalleerd, maar daar waren de reacties voornamelijk negatief. Handelaars vonden dat ze te weinig betrokken waren bij de invulling en consumenten klaagden dat het centrum bijzonder moeilijk bereikbaar was geworden. Uit onderzoek bleek nochtans dat de handelaars vrijwel allemaal voor een voetgangerszone zijn, maar dat die dan wel goed voorbereid moet worden.

 

Onlangs hield het programma De Stemming op Radio 1 een gelijkaardige rondvraag. Daaruit blijkt dat twee op de drie Vlamingen geen voorstander is van een verkeersvrij centrum in zijn gemeente. In steden met meer dan 100.000 inwoners is 60% echter wél voorstander. Hoe kleiner de gemeente, hoe minder de inwoners het zien zitten om een voetgangerszone te installeren. Dat is niet verwonderlijk: kleinere gemeenten hebben normaal gezien al minder last van verkeer en er zijn ook minder uitvalswegen, waardoor het verkeersvrij maken van de handelskern minder aangewezen is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse tonen in verschillende winkels van het failliete Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Back to top