Luxepausen in de bres voor de Notre-Dame

Notre-Dame in Parijs voor de zware brand, die het dak en kunstwerken vernielde.
Foto: Valery Egorov / Shutterstock.com

De Franse zakenfamilies Arnault (LVMH) en Pinault (Kering) springen in de bres voor de afgebrande Notre-Dame in Parijs. Samen schenken ze al 300 miljoen euro voor de heropbouw van de iconische kathedraal.

 

Frans juweel in ere herstellen

Nog geen dag na de hevige brand in de bekende kathedraal Notre-Dame van Parijs tasten de Franse luxekoningen Bernard Arnault en François Pinault in de buidel: samen schenken de miljardairs achter respectievelijk de luxehuizen LVMH en Kering 300 miljoen euro voor de heropbouw. Ze geven daarmee gevolg aan de oproep van president Macron.

 

Via de holding Artemis van de familie Pinault komt alvast 100 miljoen euro binnen. “Dit is een tragedie en iedereen wil dit Franse erfgoedjuweel zo snel mogelijk in ere herstellen”, liet Pinault daarover optekenen. Met de groep Kering heeft de familie onder meer Gucci en Yves Saint-Laurent in handen. 

 

Overtroffen door Bernard Arnault

Prompt na die nobele geste liet ook aartsrivaal Bernard Arnault van zich horen. De voorzitter en mede-eigenaar van luxegroep LVMH doet er meteen een schepje bovenop en schenkt liefst 200 miljoen euro voor de herstellingswerken aan het Parijse icoon. Hij is de man achter merken zoals Louis Vuitton, Moët & Chandon en Sephora, wat hem de titel van derde rijkste man ter wereld opleverde.

 

De schenkingen komen niet uit onverwachte hoek, want beide miljardairs staan bekend als grote kunstliefhebbers en -verzamelaars. Aan de rand van Parijs liet Bernard Arnault zelfs een heus privémuseum ‘Fondation Louis Vuitton’ optrekken voor onder meer zijn eigen kunstverzameling, dat in 2014 onder internationale belangstelling de deuren heeft geopend voor het grote publiek.