Marks & Spencer gaat dividend uitkeren via ‘klantenkaart met korting’

Marks & Spencer gaat dividend uitkeren via ‘klantenkaart met korting’

Wie aandelen heeft van Marks & Spencer kan voortaan een deel van het dividend dat de Britse retailer uitkeert, ontvangen op een prepaid klantenkaart met korting. Origineel én een win-winsituatie voor zowel de retailer als de belegger.

190.000 (kleine) aandeelhouders

Vorig jaar keerde het beursgenoteerde Marks & Spencer 0,17 pond per aandeel uit aan zijn aandeelhouders. Toen gebeurde dat in cash, maar daar wil de Britse retailer van kleding, huishoudproducten en voeding nu verandering in brengen.

 

Voortaan krijgen de 190.000 geregistreerde individuele aandeelhouders (die samen 30% van alle aandelen bezitten) de keuze: ofwel een uitkering in cash, ofwel een prepaid klantenkaart waarop ze tot 1.000 pond (1.400 euro) van hun dividend kunnen laden. Daarmee kunnen ze bij M&S spullen kopen met als extra bonus een korting van 10%.

 

Aandeelhouderskritiek op CEO Bolland

"Onze particuliere beleggers behoren vaak tot onze trouwste klanten en wij zoeken continu naar manieren om die belangrijke groep aandeelhouders aan ons te binden", heet het bij M&S. "We hebben zeer goed geluisterd naar hun feedback en geloven dat we nu een simpel mechanisme hebben gevonden om hun investering in ons bedrijf extra te belonen."

 

Al zien critici in het idee ook een zoethoudertje voor de kleine beleggers: de Nederlandse CEO Marc Bolland kreeg tijdens de vorige algemene aandeelhoudersvergadering namelijk flink wat kritiek van de individuele aandeelhouders, omdat de winst van Marks & Spencer nu al drie jaar op een rij daalt.

 

Helaas voor onze lezers die M&S-aandelen in bezit zouden hebben: het voorstel geldt (vooralsnog) enkel voor aandeelhouders die in Groot-Brittannië gedomiciliceerd zijn en de kortingkaart is ook enkel in de Britse winkels te 'verzilveren', zo liet de investeringscel van M&S ons weten.

Tags: