Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht | RetailDetail

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht
Shutterstock.com

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.


Dalende winstcijfers

In 2016 had Marks & Spencer al een saneringsplan aangekondigd waarbij naast bijna alle buitenlandse vestigingen ook 60 Britse winkels de deuren zouden sluiten, maar nu blijkt dat het herstructureringsplan nog dieper snijdt dan aanvankelijk gepland: er moeten in het VK in totaal 100 winkels dicht. 14 verkooppunten zijn intussen al gesloten. Tegen 2022 zal de retailer op die manier wel één derde van z’n Britse kleding- en decoratiewinkels gesaneerd hebben. De voedingswinkels van de groep worden niet bedreigd maar het openingsritme vertraagt wel.
 

Volgens operationeel directeur Sacha Berendji is de sanering noodzakelijk om toekomstige, duurzame groei te realiseren. Volgens de manager leiden winkelsluitingen ertoe dat consumenten nabijgelegen winkels bezoeken die een modernere winkelervaring bieden. Ook past de sanering in de online groeiplannen van de retailer. Morgen, woensdag, publiceert Marks & Spencer z’n financiële resultaten. Naar verwachting daalde de winst in 2017 tot 573 miljoen pond (tegenover 614 miljoen in 2016) en ging de vergelijkbare omzet in de grote mode- en interieurwinkels met 1,1% achteruit.  

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.