Marks & Spencer moet uitbreidingsplannen terugschroeven | RetailDetail

Marks & Spencer moet uitbreidingsplannen terugschroeven

Marks & Spencer moet uitbreidingsplannen terugschroeven
Shutterstock

Het Britse Marks & Spencer lijkt maar niet uit het slop te komen. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers wordt immers duidelijk dat de uitbreidingsplannen van de voedingswinkels worden teruggeschroefd.

Minder snel nieuwe winkels

Marks & Spencer is al een tijdje bezig met een forse reorganisatie, waarbij de Europese expansieplannen in de vuilnisbak werden gekieperd en de focus vrijwel volledig op de Britse markt kwam te liggen. Ook werd besloten om minder ruimte te voorzien voor de verkoop van kleding en moeten er meer vestigingen van de Simply Food-winkels komen.

 

In het persbericht rond de laatste financiële cijfers laat Marks & Spencer nu verstaan dat er versneld zal worden gesneden in de winkelruimte voor kleding en ‘Home’-producten. Daarnaast wordt het plan voor Simply Food herschreven, waarbij vooral opvalt dat er minder snel nieuwe winkels zullen komen. Die beslissing wordt genomen, omdat Marks & Spencer te kampen heeft met de gevolgen van het zwakke Britse pond.

 

Kleinere marges

Door dat zwakke pond zijn de kosten sterk gestegen, maar omwille van de sterke concurrentie op de voedingsmarkt kan Marks & Spencer die hogere prijzen niet helemaal doorrekenen aan de klant. De laatste maanden werden de prijzen zelfs verlaagd. De foodomzet steeg dan wel met 4,4% in de eerste zes maanden van het boekjaar, maar dat was vooral te danken aan de opening van nieuwe winkels. Lagere prijzen en hogere inflatie zorgden dan weer voor een kleinere marge.

 

Het is echter niet allemaal slecht nieuws: volgens Marks & Spencer begint de kledingverkoop er stilaan bovenop te komen. De omzet steeg het voorbije halfjaar dan ook met 5,3%, omdat er minder kortingen worden gegeven. De totale omzet van Marks & Spencer steeg zo met 2,6% naar 5,13 miljard pond (5,8 miljard euro). De aangepaste winst voor belastingen daalde wel met 5,3% naar 219,1 miljoen pond (250 miljoen euro).

 

“We hebben goede vooruitgang gemaakt in het aanpakken van de onmiddellijke problemen bij M&S die ik vorig jaar heb aangeduid”, zegt CEO Steve Rowe. “We erkennen dat we nu te maken krijgen met sterke tegenwind in Food, wat we in de rest van het jaar zullen aanpakken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Back to top