Marks & Spencer trekt zich terug uit België en Nederland

Marks & Spencer trekt zich terug uit België en Nederland
Shutterstock

Marks & Spencer heeft een drastische beslissing genomen om de resultaten van het Britse bedrijf opnieuw op te krikken: de keten sluit 52 winkels en trekt zich terug uit tien landen, waaronder China, België en Nederland.

Weg uit tien landen

De Britse winkelketen was al langer op zoek naar een manier om de verlieslatende internationale tak aan te pakken en nu heeft het dus besloten om zich (opnieuw) terug te trekken uit tien markten: naast België en Nederland zijn dat ook China, Estland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Polen, Roemenië en Slovakije. Wel blijven de Britten nog online actief in de Benelux: de websites marksandspencer.be en marksandspencer.nl blijven in de lucht en ook via Zalando zijn producten van M&S te koop, bevestigde het bedrijf aan onze redactie.

 

In die landen leed Marks & Spencer vorig jaar een verlies van 45 miljoen pond (50 miljoen euro) op een omzet van 171 miljoen pond (190 miljoen euro). In sommige markten leed Marks & Spencer zelfs al vijf jaar op rij verlies. In Ierland, Hongkong en Tsjechië gaat Marks & Spencer wel verder met winkels in eigen beheer, omdat die wel winstgevend zijn.

 

Enkel nog franchisewinkels

Omdat Marks & Spencer geen manier ziet om de andere winkels toch winstgevend te maken, worden alle die filialen binnenkort gesloten. In de toekomst zal in die landen enkel nog gewerkt worden met franchisenemers of joint ventures. Die tak van de internationale activiteiten maakte vorig jaar wel een winst van 87 miljoen pond (97 miljoen euro). Marks & Spencer heeft 268 franchisewinkels in 34 markten en ook nog enkele joint ventures in India en Griekenland.

 

Uit de financiële cijfers blijkt dat Marks & Spencer in de eerste helft van het jaar een omzet haalde van 4,993 miljard pond (5,6 miljard euro), een stijging van net geen procent ten opzichte van een jaar eerder. De onderliggende winst daalde wel met 18,6% naar 231,3 miljoen pond (260 miljoen euro).