Marktkramers kreunen onder druk van winkelketens | RetailDetail

Marktkramers kreunen onder druk van winkelketens

Marktkramers kreunen onder druk van winkelketens
Shutterstock

Non-food marktkramers hebben het steeds moeilijker om te concurreren met goedkope ketens zoals Action en Primark. Vooral verkopers van tweedehands, en van kleding en textiel krijgen het zwaar te verduren.

 

Veel nieuwe voedselkramen

Volgens een onderzoek van branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) is de omzet van de Nederlandse markten sinds 2000 gedaald van 2,8 miljard euro naar 2 miljard euro. Dat is goed voor ongeveer 2% van de totale detailhandelsomzet in Nederland, in het begin van het millennium was dat aandeel nog dubbel zo groot. In de voorbije tien jaar hebben 500 verkopers van kleding en textiel er de brui aan gegeven. Daarnaast sloten nog eens 300 marktkramers met tweedehands spullen hun kraam.

 

Die ondernemers krijgen volgens het onderzoek steeds meer te maken met de concurrentie van ketens als Primark en Action. "Niet langer is de warenmarkt de vanzelfsprekende aankoopplaats voor goedkope producten", aldus het rapport van CVAH.

 

Toch is het niet overal kommer en kwel: het succes van foodtrucks en de bijhorende festivals, heeft er voor gezorgd dat er de voorbije tien jaar ongeveer duizend nieuwe voedselkramen zijn bijgekomen. Ook op de traditionele markten groeit het aandeel kramen dat biologische, duurzame of lokale voeding verkoopt. De groei bij food en de daling bij non-food houden elkaar ongeveer in evenwicht, waardoor er al jaren ongeveer 11.000 ondernemers op de markt te vinden zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top