MasterCard krijgt MonsterBoete

Foto: FotograFFF / Shutterstock.com

De Europese Commissie legt een boete van 570 miljoen euro op aan MasterCard, het bedrijf achter de gelijknamige kredietkaart en Maestro. Het Amerikaanse bedrijf eiste volgens de Commissie te hoge vergoedingen bij betaaltransacties. 

 

Machtsmisbruik

Zo'n transactievergoeding wordt in drie trappen betaald: de klant betaalt een extraatje aan de handelaar, die de vergoeding doorstort naar zijn bank. Op haar beurt betaalt die bank dan de commissie aan MasterCard zelf. Tot december 2015 rekende MasterCard verschillende tarieven aan per land, afhankelijk van waar de bank gelegen was. Handelaars waren echter niet vrij om binnen de Europese Unie op zoek te gaan naar de bank met de laagste tarieven: een handelaar uit een land met hoge tarieven mocht voor zijn MasterCard-commissie niet terecht bij een bank uit een land met lage tarieven. En dat mag niet, volgens de Europese regels...

 

MasterCard heeft misbruik gemaakt van zijn dominante positie, oordeelt commissaris voor mededinging Margarethe Vestager, en daar tilt de EU zeer zwaar aan. Het Amerikaanse bedrijf moet nu een boete van liefst 570 miljoen euro ophoesten, en komt daar volgens Vestager nog goed mee weg: het bedrijf kreeg immers een korting van 10% op de boete omdat het zijn praktijken stopzette en goed meewerkte met het onderzoek.