McDonald’s geeft gratis woonst bij job in Hongarije

McDonald’s geeft gratis woning bij job in Hongarije

McDonald’s geeft gratis woning bij job in Hongarije

Om openstaande vacatures te vullen in Hongarije is McDonald’s creatief uit de hoek moeten komen: nieuwe werknemers kunnen er immers een gratis woning krijgen, waarbij ze enkel moeten instaan voor de kosten van de nutsvoorzieningen.

Te weinig werknemers

De beslissing van McDonald’s om zo’n groot voordeel aan te bieden, is nog maar eens een voorbeeld van een nijpend tekort aan werkkrachten in Oost-Europa. Heel wat landen in de regio hebben immers te maken met een verouderde bevolking, terwijl jonge inwoners besluiten om hun geluk te zoeken in West-Europa. In Tsjechië is het aantal openstaande vacatures de voorbije twee jaren met 166 procent gegroeid tot een totaal van 110.000, terwijl ook in Polen sprake is van een verdubbeling sinds december.

 

McDonald’s is dan ook niet het enige bedrijf dat zwaar uitpakt om nieuwe werknemers aan te trekken: Lidl heeft in Hongarije zijn salarissen al met 20% verhoogd, terwijl in Tsjechië de lonen al 15% zijn opgetrokken. Dat zorgt er wel voor dat heel wat bedrijven kampen met een verhoogde loonkost in Oost-Europa, wat in de toekomst wel eens nefast kan zijn voor het aantal investeringen in de regio. Zo zou autobouwer Kia al besloten hebben om een groot nieuw project in Hongarije te schrappen, wegens een tekort aan werknemers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Supermarkt mag concurreren met apotheek

17/07/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een Koninklijk Besluit om de verkoop van medische hulpmiddelen mogelijk te maken in supermarkten. Retailers reageren positief, apothekers zijn kritisch. 

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.