Mededingingsautoriteit onderzoek prijsafspraken in tabakssector | RetailDetail

Mededingingsautoriteit onderzoekt prijsafspraken in tabakssector

Mededingingsautoriteit onderzoekt prijsafspraken in tabakssector
Foto Shutterstock

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft huiszoekingen gedaan bij fabrikanten en groothandels van tabaksproducten. Ze wil nagaan of er verboden prijsafspraken zijn gemaakt.

Aanwijzingen van jarenlange praktijken

De autoriteit zegt te beschikken over informatie die wijst op mogelijke inbreuken op artikel IV.1 van het Wetboek van Economisch recht en/of artikel 101 VwEU. Dat verbiedt alle overeenkomsten tussen ondernemingen en alle onderling afgestemde feitelijke gedragingen die ervoor zorgen dat de mededinging op de Belgische betrokken markt merkbaar wordt verhinderd of beperkt.

 

De praktijk die door de autoriteit wordt onderzocht, zou al jaren aan de gang zijn. Namen van bedrijven die betrokken zijn, wil de instantie echter niet kwijt, al gaf British American Tobacco al aan ook bezoek van de inspecteurs te hebben gekregen. Het bedrijf zegde ook zijn medewerking toe.

 

Als er effectief bewijzen worden gevonden van prijsafspraken, riskeren bedrijven boetes die kunnen oplopen tot 10% van hun omzet in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.